(VIDEO – FOTO) Gradonačelnica grada Sombora na konferenciji „Žene u političkom životu“

U organizaciji Ženske parlamentarne mreže, danas je, u Skupštini AP Vojvodine, održana konferencija „Žene u političkom životu“. Tokom panel diskusije „Izazovi, prepreke i iskustva žena u političkom životu“, prisutnima se, pored predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Maje Gojković i predsednice opštine Odžaci, mr Latinke Vasiljković, obratila i gradonačelnica grada Sombora, Dušanka Golubović.

Ona je, učesnicima konferencije, predstavila svoja viđenja, mišljenja i iskustva u dosadašnjem političkom radu. Istakla je da trenutno u Zapadnobačkom okrugu, koji broji tri opštine i grad Sombor, postoji potpuna rodna ravnopravnost kada je u pitanju vršenje izvršne vlasti, te da je taj okrug dobar primer kako to treba da rade i drugi.

Ono što je sigurno jeste da je praksa sve većeg učešća žena i u vršenju izvršne vlasti u trendu i u porastu, tako da, u tom smislu, svakako ovu praksu treba i nastaviti. Naravno, da bi se mogla nastaviti, vrlo je važno da žene budu uključene, da imaju određene ambicije, da imaju određeno iskustvo u ostvarivanju ovakvih funkcija i da u tom smislu mogu i više da particiraju u nekom budućem političkom procesu“, kaže gradonačelnica grada Sombora.

Maja Gojković naglasila je, da je solidarnost ključna reč današnjeg skupa, te da se Srbija nalazi na 24. mestu u svetu po zastupljenosti žena u parlamentima, među 10 u kojima su žene na čelu Vlade i među 55 država u kojima je na čelu državnog parlamenta žena.

Učesnike konferencije pozdravio je predsednik Skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je izrazio je veliko zadovoljstvo što Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP veoma uspešno radi i što je Skupština APV mesto, na kojem se decenijama unazad intezivno razgovara o ljudskim pravima.