(VIDEO – FOTO) Mural u čast apatinskih alasa

Najpozntiji srpski ulični umetnik, Andrej Josifovski, poznatiji pod nadimkom “Pijanista”, ovih dana završava svoj najveći mural u Apatinu. Motiv je slika starog alasa, koji priprema riblji paprikaš i ona najbolje opisuje viševekovnu tradiciju ribarstva u Apatinu, u čiju čast se više od pola veka održavaju i tradicionalne ribarske večeri. Upravo iz tog razloga za mural je izabrana četvorospratnica u centru grada, na trgu Nikola Tesle, gde za vreme trajanja festivala ima najviše turista.

Za oslikavanje murala na preko 300 kvadrata, Josifovski koristi kamion sa korpom. Za fasadu koristi akrilne boje, a loši vremenski uslovi dodatno mu otežavaju rad.

„Nismo imali sreće sa vremenom, bilo je hladno sa dosta pljuskova. Nisam navikao da radim po ovakvom vremenu“, kaže ovaj umetnik. Iako je prethodnih nekoliko dana bez prestanka i po kiši, oslikavao mural, kaže da mu je čast što je glavni simbol Apatina upravo on oslikao i što se nalazi na gradskom trgu.

Pored brojnih građana, muralom je zadovoljna i zamenica predsednika opštine Apatin, Dubravka Korać.

„Ovo je omaž ljudima koji su zadužili ovaj grad, čija imena nisu poznata, a koji su svojim zanimanjima, boravakom i radom na Dunavu obeležili istoriju Apatinu. Alas i riblji paprikaš, jedno zanimanje i specijalitet po kojima je Apatin nadaleko poznat“, rekla je zamenica predsednika.

Lokacija se nametnula sama: „Ova zgrada je svakako ranije bila u fokusu zbog fasade koja je bila u lošem stanju, a koja je tokom ribarskih večeri brojnim gostima u prvom planu. Odlučili smo da je obnovimo, a nakon toga je usledio i predlog iz Turističke organizacije da na nju dodamo i mural“, objašnjava Koraćeva.