(VIDEO – FOTO) Obeležen svetski dan porodice

Povodom Svetskog dana porodice i realizacije  završne aktivnosti projekata „Rodna osvešćenost, prevencija diskriminacije i nasilja u vrtićima i školama“ u Osnovnoj školi „Bratstvo i jedinstvo“ Sombor održana je prigodna svečanost na kojoj su učestvovali učenici i nastavnici iz tri škole,  škole mentora u ovom projektu  OŠ,, Bratstvo jedinstvo“ Sombor i dve partnerske škole  OŠ „22.oktobar“  Bački Monoštor i OŠ „Miroslav Antić“ iz Čonoplje.

Pozdravljajući učenike i zaposlene iz ove  tri osnovne škole gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović zahvalila se svim učesnicima i učenicima i nastavnicima na doprinosima i aktivnostima koje su sprovedene u okviru ovog projekta.

 „Porodica je  jedan od najznačajnijih elemenata svakog društva o čemu će te sigurna sam učiti kasnije ali je veoma bitno da svako od nas oseća prvrženost užoj i široj porodici, školi i zajednici u kojoj ta ista porodica živi i čini jednu celinu.  Svakako da je bitno a što je i   Cilj ove inicijative je da se, kako u obrazovnim institucijama i ustanovama tako i u celom društvu, podrži razvoj nulte tolerancije i iskorenjivanje nasilja nad ženama i devojčicama, uz osvešćivanje rodne ravopravnosti kao preventivnog mehanizma. Bitno je da se poštujemo kao ličnosti i da se uvažavamo, a onda neće biti ni nasilja jer  ćemo probleme rešavati kompromisom  a svakako ćemo se kao pojedinci  sa svojim sposobnostima boriti da svako da svoj doprinos tako da kada ostanemo sami i stanemo ispred ogledala znamo da smo dali svoj maksimum i da smo učinili najbolje. U tom smislu ova tema jeste veoma značajana, treba je saslušati i dati svoj doprinos“ istakla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović na svečanosti u OŠ „Bratstvo Jedinstvo“ povodom Svetskog dana porodice.

Projekat „Rodna osvešćenost, prevencija diskriminacije i nasilja u vrtićima i školama“ je počeo sa realizacijom od 2017 godidne a od prošle godine  priključuje se i predškolska ustanova ,,Vera Guconja“ Sombor. Projekat ima dve komponente, predškolsku – u kojoj se pilotira istraživačka praksa i program prevencije nasilja sa fokusom na rodno zasnovano nasilje, za rad sa decom i porodicama, i školsku – u kojoj se primenjuje postojeći program rodno zasnovano nasilja i razvija model podrške škole mentora partnerskim školama.