(VIDEO) Gimnazija u Somboru obeležila Dan škole

Gimnazija „Veljko Petrović“, obeležila je Dan škole, ali je u skladu sa epidemiološkim merama, svečanost ove godine bila nešto skromnija. Dodeljene su tradicionalne nagrade „Istaknuti prijatelj Gimnazije“ i upriličen je prigodan program. Iz Gradske uprave, svečanosti su prisustvovali Radomir Leković, zamenik predsednika Skupštine grada Sombora i Milan Prole, iz Odeljenja za obrazovanje.

Prema rečima direktora škole, Dušana Miškovića, povod za obeležavanje baš tog datuma, kao Dana škole je zbog toga što je upravo na taj dan, 1872. godine, otvorena Državna somborska gimnazija, i iako su na tom mestu i prethodno postojale različite obrazovne ustanove, tek od pomenutog datuma počela je nastava i na srpskom i na mađarskom jeziku, koja se produžila i do današnjeg dana. On je naglasio i da će uskoro biti 150 godina od osnivanja Gimnazije, te dodao da je zbog situacije sa virusom korona, ove godine svečanost malo drugačija.

„U ovim uslovima, proslava, odnosno ovo obeležavanje, je mnogo skromnije nego što je inače obeležavamo, tako da eto to je specifičnost ovog vremena, verovatno će takve manifestacije, ako se uopšte i održe biti skromnije i sa manje ljudi“, objašnjava Mišković.

Nagrade Istaknutih prijatelja Gimnazije, ove godine, dobile su profesorke u penziji Mila Ćatović i Živodarka Krstić.