fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Grad Sombor i Gradski muzej domaćini 46. Skupštine i godišnjeg skupa arheološkog društva

Predavanje u Županiji

Povodom obeležavanja 140 godina postojanja Gradskog muzeja Sombor i Srpskog arheološkog društva, Grad Sombor i Gradski muzej Sombor biće domaćini 46. Skupštine i godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva, koji je danas svečano otvoren u Velikoj sali Županije. Otvaranju su prisustvovali pomoćnica ministarke za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov, zatim, predsednik Srpskog arheološkog društva, Adam Crnobrnja, kao i direktor Gradskog muzeja, David Firanj.
Firanj je iskoristio ovu priliku kako bi izrazio zadovoljstvo što je Gradskom muzeju Sombor ukazana čast da ugosti najveće stručnjake iz sveta arheologije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„U okviru ove Skupštine, biće organizovane sesije na više lokacija, učestvovaće više od 140 arheologa iz regiona i nadamo se da će naši dragi gosti uživati u boravku u našem gradu, da će ovaj skup inicirati buduće saradnje i omogućiti razmenu iskustava i saznanja“.

U cilju obeležavanja 160 godina od prvih arheoloških iskopavanja, 2025. godina proglašena je za nacionalnu godinu arheologije. Stoga je danas u dvorištu Gradskog muzeja Sombor realizovan info panel pod nazivom „Godina arheologije 2025“, a više o istom rekla je Kristina Penezić, istraživač na „Biosens“ institutu.

„Info panel je zapravo osmišljen za kolege koje su ovde prisutne u Somboru, kako bismo doneli konkretne sledeće korake i kako bismo se dogovorili ko bi i na koji način i kako želeo i hteo da učestvuje u aktivnostima tokom cele 2025“.

Po završetku panela, upriličeno je svečano otvaranje izložbe „Krug života i smrti-analize drugačijih perspektiva“, autorki Anđelke Putice i Viktorije Uzelac, viših kustoškinja arheološkinja Gradskog muzeja Sombor. Direktor Gradskog muzeja istakao je da je namera izložbe da ukaže na nova saznanja o određenim periodima iz ljudske prošlosti.

„Izložba je pre svega usmerena na nekropole, na arheološka istraživanja i iskopavanja koja su sprovedena poslednjih dvadeset godina na teritoriji koju pokriva Gradski muzej Sombor. Bavi se identitetima kako pojedinca, tako i zajednice i svedoči o nekim dalekim, nama dalekim vremenima od bronzanog doba do srednjeg veka“.
Svi zainteresovani imaće priliku da pogledaju ovu izložbu do 1. jula.

Tagovi:
Pročitajte još: