(VIDEO) Impozantna zbirka uskršnjih jaja u Gradskom muzeju u Somboru

Farbana uskršnja jaja na našim prostorima zovu se još pisanice ili broćke, a o tome koliko je očuvanje tradicije važno, svedoči i činjenica da Gradski muzej u Somboru baštini oko 450 oslikanih jaja iz prošlih vremena. 

„To su jaja, većina zapravo zbirke čini, kopiju, koje su pravljene šezdesetih godina dvadesetog veka, naime na insistiranje tadašnjeg direktora, Milana Konjovića, direktora Gradskog muzeja, i tadašnjeg kustosa, Katarine Kupusarević Osvald, pošto su primetili da dolazi nažalost do različitih hemijskih i fizičkih procesa u jajima, dakle da oni nažalost pucaju, odlučili su se da uz pomoć dve učenice Gimnazije naprave kopije“, rekla je Ljubica Bačić, viši kustos, etnolog Gradskog muzeja Sombor. 

Oslikavanje kopija na drvenim jajima radi se batik tehnikom, tako što se zagrejanim voskom, posebnom pisaljkom, pravi ornament, tačnije šaraju se jaja, koja se potom kuvaju i farbaju u prirodnim bojama, crvena boja se dobila iz lukovice, zelena iz koprive, a žuta od maslačka. Tek krajem devetnaestog veka pojavljuju se fabričke boje, tzv. anilinske, koje pružaju veći spektar samog kolorita. 

„Ono što je vrlo interesantno na ovim jajima to su zapravo ornamenti koji se nalaze na njima, dakle mogu biti zoomorfni, da predstavljaju neku stilizovanu životinju, mogu opet biti antropomorfni, dakle da predstavljaju ljudske likove, u nekakvim nošnjama, ili naravno floralni, različite vrste cveća i biljaka koje su žene mogle da vide u svojoj okolini“. 

Jaja se uvek farbaju na Veliki petak, a prvo ofarbano jaje predstavlja „čuvarkuću“ i ono se čuva do sledećeg Uskrsa. Postoje mnoge zanimljivosti vezane za ovu tradiciju, a jedna od njih vezana je za udvaranje. 

„Jaje se svakako dariva, darivaju ga deci, darivaju ga međusobno momci i devojke, odnosno devojke na tzv. „Vodeni ponedeljak“, kada je jedan lep običaj „polivanja“ na ovim prostorima, dakle momci odlaze u kuće devojaka, gde ih polivaju vodom, a devojke ih potom daruju jajima, dakle momak koji ima više jaja, znači da je malo privlačniji za devojke“. 

Jaja su simbol ponovnog rađanja i na ovaj način obeležavamo jedan od najvećih praznika, jer simbolizuju vaskrsenje, tj. ponovno rađanje Hrista. Običaj farbanja jaja je preuzet od Jevreja, koji za praznik Pesahat, takođe ukrašavaju jaja.