(VIDEO) Jedan od prioriteta Sombora jesu mladi na selu

U protekle dve decenije, Vojvodinu prati velik pad nataliteta, a Sombor je grad koji je u roku od dve decenije izgubio oko dvadeset hiljada stanovnika. Uzrok tome je migracija ljudi sa sela u veće gradove, te u skladu sa tim, lokalna samouprava, u želji da sačuva život na selu, preduzima određene mere.

„Svakako mi već uveliko radimo i razmatramo mogućnosti, pre svega o merama, o kupovini kuća na selu, da li će to biti kao u prethodnom periodu ili ćemo objekte koji su u vlasništvu grada, ili ćemo otkupiti druge objekte i renovirati i tako motivisati naše mlade da se dosele na selo, da oni koji žive na selu tu i ostanu“, rekao je gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković.

Prema rečima ministra za brigu o porodici i demografiju, Radomira Dmitrovića, demografska slika u Srbiji je izuzetno loša. Njegove pretpostavke su da će Srbija kroz nekoliko decenija, imati znatno manje stanovnika, te da se mere da se to spreči, moraju preduzimati odmah.

„Došlo se do spoznaje da je naš najveći problem, nacionalni problem broj jedan, demografija. Mi smo narod koji se topi kao grudva na vreloj plotni, mi nestajemo i ukoliko ne zaustavimo ove trendove koji su trenutno prisutni i koji su decenijama ovde i razvijali su se, a podmukli su u smislu da nisu od danas do sutra, da se vidi rezultat i zato i jesu tako strašni“, dodao je ministar Dmitrović. 

Kako su problemi vezani za život na selu uglavnom komunalne prirode, gradonačelnik Antonio Ratković, najavio je da je plan lokalne samouprave da preostalih 40 posto nedovršene kanalizacione mreže u gradu bude završeno u najkraćem mogućem roku, kao i da se nakon toga, reše izazovi sa kanalizacionom mrežom u svih 15 naseljenih mesta. Za taj projekat, sredstva će biti obezbeđena preko programa „Čista Srbija“.