(VIDEO) Likovna jesen 2020.

Tradicionalna izložba savremenog srpskog slikarstva “Likovna jesen”, svečano je otvorena danas u Kulturnom centru “Laza Kostić” i u Galeriji Gradskog muzeja. Centralna izložba pod nazivom “Slika u doba opšte medijalizacije” posvećena je najaktuelnijim tendencijama u savremenom slikarstvu, a prateće izložbe su “Murali svakodnevlja” i  “Fantastična figuracija na razmeđi vekova”.

“Ovogodišnja likovna jesen sastoji se iz tri izložbe. Iza nas se nalazi Galerija savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, u njoj je centralna izložba, na njoj izlaže 18 mladih umetnika sa po dva rada. Izložba se odvija pod nazivom “Slika u doba medijalizacije”. Takođe, u galeriji Kulturnog centra imaćete priliku da vidite i izložbu “Fantastična figuracija na razmeđe vekova” Vladimira Dunjića i pored toga ovi radovi koje vidite ispred muzeja su deo strit art postavke koje se naziva “Murali svakodnevlja”. Ono što bih ja rekla za likovnu jesen, to je jedna likovna smotra, koja je po mom nekom skromnom mišljenju jedna od najznačajnih i to ne samo u Srbiji, nego možda i na prostoru bivše Jugoslavije”, rekla je direktorka Kulturnog centra Vesna Šašić.

Nagradu “Milan Konjović” ove godine dobio je Vladimir Dunjić.

“Nagrada kao i svaka nagrada je uvek neki podstrek za ubuduće, jedino što meni ova nagrada izgleda nekako konačna, životno delo, kao ja sada imam životno delo, a ja tek planiram da pravim životnih dela, tako da ovo u stvari bude neki podstrek za dalji rad”, izjavio je Dunjić i dodao da je period izolacije zbog virusa korona iskoristio vrlo dobro, te da mu je taj period očigledno bio plodonosan.

Nikšićanin Tadija Janjičić dobio je nagradu “Likovna jesen”.

“Naravno da mi nagrade imponuju kada se dese, mada se to retko dešava. Za likovnu jesen naravno da sam znao, to je stara manifestacija ima dugogodišnji kontinuitet, tradiciju. Nadam se da će opstati isto, da će uspeti da drži taj kontinuitet i u narednom periodu, da će se razvijati, da ćemo gledati još nekih zanimljivih izložbi”, rekao je Tadija.

Stručna komisija za izbor radova za ove izložbe bila je u sastavu Slavica Popov, kustos Galerije savremene umetnosti u Zrenjaninu, Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada i Dragan Stojkov, akademski slikar iz Sombora i Beograda.

Svi posetioci moći će da vide Centralnu izložbu do 26. oktobra, dok će prateće izložbe biti postavljene do 6. novembra.