(VIDEO) Nedimović: očekuju nas brojni novi konkursi

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetili su Prigrevicu, a tom prilikom predsednica opštine Apatin Dubravka Korać je istakla da je dosta poljoprivrednika iz ove opštine koji koriste sredstva sa raznih konkursa, kako od resornog Ministarstva, tako i od Pokrajinskog sekretarijata, te da je Apatinu ukazana velika čast da im bude domaćin.

„Ono što je plan opštine Apatin jeste da kao i prethodnih godina, pomogne i ove godine sa 5 miliona dinara našim poljoprivrednicima, ono što je takođe novost jeste da ćemo ove godine pomoći i zadrugama, videli smo da je to neka perspektiva i odvojena su sredstva“, rekla je Koraćeva. 

Zvaničnici su posetili poljoprivredno gazdinstvo Petra Lovrića, koji je nakon školovanja odučio da se vrati u svoje selo i da se tom prilikom počne baviti ratarstvom, obrađujući oko 150 jutara zemlje, a značajna sredstva za započinjanje biznisa je dobio preko IPARD konkursa.

„Tu je traktor koji sam konkurisao preko IPARD fonda, mere jedan za traktore, to sam potpisao neki dan rešenje i očekujem svakog dana. Bez nove tehnologije ne možemo ići u korak napred sa Evropom, tako treba pratiti trendove i bez njihovih povrata ne bi ni mogli da kupimo ovakvu mašinu“, rekao je Petar Lovrić. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je prilikom posete Prigrevici istakao da nam je ovo najbolja godina do sada što se tiče uzgoja pšenice i najavio nove konkurse za biljnu proizvodnju, mehanizaciju, kao i za stočarstvo koji se očekuje za nekih dvadesetak dana. Nedimović je dodao i da u Prigrevici planiraju da završe mnoge najavljene projekte, čija je realizacija bila onemogućena zbog pandemije korona virusa. 

„Ono što moramo ovde u Prigrevici da radimo, što sam obećao i prošli put, ali nas je korona sputala, to je da taj objekat koji postoji, koji je napušten ovde u  Prigrevici, koji je započet pre desetak godina, da ga dovršimo, ali eto, korona nam nije dala i nadam se da ćemo sledeće godine, to kroz budžet i realizovati“, istakao je ministar Nedimović. 

Čedomir Božić je pohvalio lokalnu samoupravu opštine Apatin i najavio naredne konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. 

„Sekretarijat za poljoprivredu ima 28 konkursa u tekućoj godini, jedan deo konkursa odnosi se na lokalne samouprave, ali većina konkursa se odnosi na poljoprivrednike, milijardu dinara je opredeljeno za podsticaje kroz različite konkurse, samo jedan od konkursa koje ću vam navesti jeste vezano za investiciju za fizičku imovinu gazdinstava gde se radi o priključnoj mehanizaciji, što naravno interesuje naše poljoprivrednike i našeg domaćina“, rekao je pokrajinski sekretar Božić.