(VIDEO) Nedimović potvrdio: Od 15. januara Proteinka više neće raditi kao kafilerija

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Branislav Nedimović boravio je dva dana u  Somboru. U okviru ove posete, juče je obišao poljoprivredne proizvođače iz Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Čonoplje, o čemu više možete saznati OVDE, a današnju posetu započeo je obilaskom poljoprivrednog gazdinstva Vujanić u Telečkoj i završio posetom Vukovićima u Gradini.

U svakom od ovih naseljenih mesta Nedimović je razgovarao sa poljoprivrednim proizvođačima na temu aktuelnog stanja u poljoprivredi i podsticajnih mera koje pruža Ministarstvo.

Petar Vujanić iz Telečke proizvođač je teladi i junadi, a od ministra Nedimovića saznao je dobre vesti vezano za otkup junadi.

  • Krenuo je izvoz za Tursku. Do kraja februara možemo izvesti dve ipo’ hiljade tona, što je negde oko 10.000 bikova. Ugovor smo zaključili od 1. aprila do kraja sledeće godine. Mislim da će sve zajedno biti oko 25.000 bikova u paketu, ističe minister poljoprivrede.

Kada je u pitanju cena otkupa svinje, Ministarstvo je takođe zadovoljno.

  • Cena je 170,175 dinara plus PDV. Očekujem da cena još koji dinar ide gore. Sve iznad 135 je jače od proizvodne cene i to je dobro za poljoprivredne proizvođače. Plus tovljači goveda i tovljači svinja imaju subvencije na svako grlo, rekao je Branislav Nedimović.

Ministar je naglasio još jedan od ciljeva, a to je da svaki poljoprivrednik dobija informacije u svom mestu, da ne bi morao za svaku sitnicu da ide u Beograd.

  • Naše je da obezbedimo pare, da obezbedimo servis, da to brzo bude, a da se na ovaj način i dodatno približimo poljoprivrednicima.

Ono što je jedna od vesti koja je posebno obradovala Somborce vezana je za Veterinarsku ustanovu Proteinka. Ministar Nedimović izjavio je da od 15. januara ova ustanova više neće raditi kao kafilerija.

  • Donećemo novu strategiju upravljanja animalnim otpadom na nivou države, u narednih 10 do 15 dana, i posle toga tu može biti samo transfer stanica, sakupljačko mesto, na nekom mestu koje odredi Grad Sombor, gde ćemo to posle slati u Energozelenu u kojoj će se prerađivati najveći deo animalnog otpada iz Srbije, izjavio je Nedimović.