(VIDEO) Novi set mera prevencije protiv širenja korone-obezbeđena sredstva dezinfekcije i za taksiste

Povodom pandemije korona virusa, na teritoriji Grada Sombora i danas se sastao Štab za vanredne situacije, kako bi uskladio lokalne naredbe i preporuke sa novim merama Vlade. 
“One se pre svega odnose na dalju zabranu rada kako kafića, restorana, tako i tržnih centara i u tom smislu i dalji rad maloprodajnih objekata. Sada, prema preporukama Ministarstva privrede, radnim danima od 7 do 18 časova, odnosno subotom od 8 do 18 časova, uz preporuku maloprodajnim objektima da nedeljom, u terminu od 4 do 7 časova, obezbede dostupnost svojih usluga za najstarije sugrađane preko 65 godina”, objasnila je gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović.
Takođe, danas je održan i sastanak sa taksi udruženjima na teritoriji Grada Sombora.
“Grad im je omogućio dezinfekciona sredstva, ali i dezinfekcioni punkt gde će svakog dana, od 8 do 12 časova, zapravo vršiti dezinfekciju vozila, uz asistenciju i podršku koju obezbeđuje grad, a mimo toga svakako pojačanu dezinfekciju i za sve vreme trajanja radnog vremena taksi vozila. U tom smislu, svakako znamo da od danas prestaje gradski i prigradski saobraćaj kada je u pitanju prevoznik a.d. Severtrans Sombor i zapravo jedina vrsta komunikacije naseljenih mesta sa gradom biće putem funkcionisanja taksi vozila”, rekla je Golubović. 
Naglašeno je i da je upravo iz tog razloga važno obezbediti kompletnu dezinfekciju i zaštitu kako samih vozača, tako i svih onih koji se prevoze ovom vrstom vozila.  
Gradonačelnica je izjavila i da je upućen apel Ministarstvu odbrane, kako bi omogućili adekvatne mere obezbeđenja u krugu somborske bolnice. 


Još jednom je apelovano građanima da se pridržavaju propisanih mera i ostanu u svojim domovima: “Za nas je od izuzetnog značaja da svi učestvujemo odgovorno u ovom procesu i da obezbedimo primenu zaista svih preporuka, a pre svega preporuke da svi koji nemaju potrebu da preko izlaze iz svojih domova to i ne čine bez obzira na starosnu kategoriju, bez obzira da li su u pitanju deca, mladi, odrasli, naročito stariji preko 65 godina. Najvažnije je da što manje napuštaju svoje domove. Vrlo je važno da se ne kreću ili ne borave u bilo kakvim grupama, a to je i preporuka Vlade i u tom smislu da se i pored lične higijene odgovorno ponašaju u svakom smislu u sladu sa ovom novonastalom situacijom.”
Golubović je podsetila i na podršku i pomoć koju građani mogu dobiti zahvaljujući različitim sistemima podrške i pomoći.
“Aktivno je nekoliko brojeva telefona, kako call centra Zavoda za javno zdravlje u slučaju sumnje na epidemiju, call centra kada su u pitanju volonteri, ali isto tako i brojevi PU Sombor, gde očekujemo od građana da prijave sve one koji se ne pridržavaju izrečenih mera samoizolacije sa jedne strane, ali isto tako i ukoliko primete na teritoriji Grada bilo kakvo kretanje migranata, u obavezi su da ovo prijave policiji koja će tada preduzeti adekvatne mere”, zaključila je gradonačelnica.

podrška protiv COVID-19
informacije,podrška i prijave