(VIDEO) Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći 8. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.
Dan pobede nad fašizmom je obeležen i u našoj opštini. U ime lokalne samouprave venac na spomenik na Trgu oslobođenja u Kuli položili su pomoćnici predsednika opštine Jelena Pavkov i Strahinja Paravina, dok je u ime Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata venac položio Obrad Žeželj.

Vence na spomenik palom borcu na Trgu oslobođenja u Kuli povodom dana pobede nad fašizmom položili su i predstavnici Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Kula, kao i Filip Pronek, vršilac dužnosti predsednika Kulturno-umetničkog društva Ivan Senjuk, Ukrajinac koji je proglašen za narodnog heroja Jugoslavije.
Nakon polaganja venaca prisutnima se obratio predsednik Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije Kula Milan Anđelić.

Izvor:qmedia