(VIDEO) Odigrana predstava “Kad bi Sombor bio Holivud”

Povodom Dana grada sinoć je u Narodnom pozorištu Sombor odigrana predstava “Kad bi Sombor bio Holivud” reditelja Kokana Mladenovića,  koja je inspirisana istoimenom dramom Radoslava Zlatana Dorića.

„Kad bi Sombor bio Holivud“  je predstava o Ernestu Bošnjaku, somborskom sanjaru, koji je, kao pionir Jugoslovenskog filma, početkom 20. veka želeo da od Sombora napravi „fabriku snova“. Njegova želja da od Sombora napravi Holivud, njegov san kako umetnost može da promeni jedan grad, da promeni svet, biva zaustavljena Velikim ratom, odnosno malograđanskim odnosom sredine i vlasti kojima je taj san bio prevelik. Inscenirana u tradiciji nemog filma, u predstavi su pokret i muzika osnovna sredstva kojima se publici priča ova dirljiva priča i time se, na bajkovit način, opisuje žrtva čoveka koji je tragao za novim snom.

Plejada sjajnih glumaca predvođenih perfektnim Markom Markovićem, Ivanom V. Jovanović, Davidom Tasićem Dafom, Vanjom Nenadić i drugima, oduševila je prepunu salu Narodnog pozorišta oživljavajući genijalnog Ernesta Bošnjaka i ceo taj period početkom 20. veka.

Predstava je trajala 90 minuta a aplauz oduševljene publike govori o kvalitetu ove jedinstvene i neobične predstave.