fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Održan „MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena“ u Somboru

Sombor - MultiKulti 3

Šesto izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom „MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena“, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, održano je juče u Somboru. Prema rečima direktorke ove kulturne ustanove, Vesne Šašić, cilj manifestacije jeste da se afirmiše tolerancija, ravnopravnost, kao i da se istakne multikulturalnost u sredini koju nastanjuje dvadeset i jedna nacionalnost, te je ona izuzetno ponosna što festival svake godine okuplja sve veći broj kako učesnika, tako i posetilaca.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

„Ja bih se zahvalila svim predstavnicima kulturno-umetničkih društava koji su zaista došli u velikom broju, nadam se da im je predavanje koristilo, nadam se da će se i nakon koncerta družiti sa svojim kolegama, razmenjivati iskustva i da će ovaj festival svakome, pored toga što ima zabavni karakter, doneti neku korist, odnosno, neku vrstu edukacije“, istakla je Šašić.

Šašić je dodala da je ovogodišnji festival inspirisan projektom koji su radila somborska kulturno-umetnička društva, a koja su pokazala da se na teritoriji Grada Sombora veliki broj ljudi bavi zlatovezom, o kojem je u okviru jučerašnjeg programa, održano i stručno predavanje. Prisutni su imali priliku da saznaju nešto više o tome od članova Kulturnog centra „Mladost“ iz Futoga, Milana Stepanova i Gordane Staraček.

 „Multikulturalnost, interkulturalnost je nešto čime se i mi bavimo i ono o čemu ćemo pričati jeste zlatovez na narodnim nošnjama nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini, i ukazaćemo na sličnosti, na razlike i na ono što taj zlatovez predstavlja za svaki od pomenutih naroda“, rekao je Stepanov.

Nakon predavanja, u Narodnom pozorištu Sombor, upriličeno je otvaranje izložbe pod nazivom „Vojvođanska biserna grana“, autora Milana Stepanova, Gordane Staraček i Aleksandre Dobrin, na kojoj su predstavljene fotografije nošnji, nakita i oglavlja koje su rađene zlatovezom. Jedna od autorki, Gordana Staraček, napomenula je da izložene fotografije imaju za cilj da ilustruju ono o čemu je govoreno na samom predavanju.

 „Pošto je i ovaj festival „Multikulti“ tako su i fotografije od stanovnika Vojvodine, kao i nacionalnih manjina, a i nekog šireg regiona Srbije i ostalih krajeva bivše Jugoslavije“, rekla je Staraček.

Centralni događaj festivala bio je koncert na kojem su se predstavili članovi Srpskog kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole, a publika je imala priliku da uživa u narodnih igrama i pesmama iz svih krajeva Srbije. Koncert je otvorila članica Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Anita Stojakov, koja je ispred Grada Sombora, pružila podršku ovom festivalu, koji je postao čuvar somborske tradicije.

Tagovi:
Pročitajte još: