(VIDEO) Održana nova sednica Gradskog štaba za vanredne situacije: otvoren Servis psihosocijalne podrške, nastavljena dezinfekcija javnih površina i pojačan rad volontera

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije Grada Sombora, govorilo se naredbama i preporukama koje su uvedene u cilju suzbijanja i daljeg širenja korona virusa. 
Gradonačelnica Dušanka Golubović, tom prilikom je izjavila:“Ove preporuke i naredbe podrazumevale su aktivaciju kako celog komunalnog javnog sektora, tako i odgovarajući odgovor gradskih javnih službi na novonastalu situaciju. U tom kontekstu možemo konstatovati, nakon današnje održane sednice, da je najveći broj naredbi i preporuka ispoštovano, i u tom smislu svakako da je za nas od značaja da je pre svega započela kompletna dezinfekcija javnih površina na teritoriji Grada, radnih prostora u kojima se obavljaju poslovi vezani za javne namene, ali svakako i svaka druga vrsta dezinfekcije, ne samo u gradu, već i u svim naseljenim mestima na teritoriji Grada Sombora.”
Ona je dodala i da Volonterski servis, koji je uspostavljen pri Crvenom krstu u Somboru, funkcioniše na zadovoljavajuć način, te da broj volontera svakodnevno raste. “To podrazumeva da je za prethodna tri dana prijavljeno preko 150 volontera spremnih da učestvuju u jednoj ovakvoj solidarnoj aktivnosti, ali da je bio i veliki broj poziva građana, čak preko 1300 za svega četiri dana i pruženo je preko 200 različitih vrsta intervencija”, istakla je Golubović.
Na taj način, danas je konstatovano da je pomoć transparentna i dostupna kako starijima od 60 godina, tako i hroničnim bolesnicima kojima je ova vrsta podrške svakako od velikog značaja. 


Takođe, u svakodnevnoj komunikaciji sa Crvenim krstom, Gradska uprava dolazi do ključnih podataka o tome šta je građanima najpotrebnije i pokušava da odgovori i nađe rešenje za svaku situaciju.
“Zbog toga svakako jeste važan i broj telefona koje je moguće pozvati i koje je Crveni krst proširio. Nakon jednog, otvorena su i dva nova broja, a od danas svakako funkcioniše i Servis psihosocijalne podrške, koju sa jedne strane pružaju volonteri u Crvenom krstu, a sa druge strane i Zavod za javno zdravlje, kada su u pitanju pre svega zdravstvene teme od značaja za sve naše sugrađane”, naglašava gradonačelnica.
Na kraju svog obraćanja, Golubović je još jednom apelovala na sve ljude da se pridržavaju propisanih mera zaštite od virusa, da ostanu u svojim kućama, te da se za pomoć obrate Volonterskom servisu, a naročito je istakla da svi oni koji dolaze iz inostranstva obrate posebnu pažnju na naredbe i preporuke, kako bi sačuvali svoje i zdavlje ostalih građana