(VIDEO) Održana sednica Okružnog štaba za vanredne situacije na nivou Zapadnobačkog okruga

Povodom sednice Okružnog štaba za vanredne situacije na nivou Zapadnobačkog okruga, koja je održana danas, tokom prepodnevnih časova,  u zgradi Županije, razgovarali smo sa direktorkom Zavoda za javno zdravlje Sombor, Dargoslavom Čubrilo, na temu korona virusa i spremnosti nadležnih institucija našeg okruga, u smislu mera prevencije i hitne reakcije, u slučaju pojave istog: „Zavod za javno zdravlje preduzima sve proepidemiološke mere, stručne i propisane u ovim slučajevima epidemije. Pratimo stanje, naravno, nema obolelih od korona virusa, ali naš Zavod, kao i ostali zavodi, su spremni. Granične prelaze kontroliše sanitarna inspekcija, naši lekari su pripravni, dostupni su telefoni na našem sajtu i imaju pripravnost i tokom vikenda“, kaže Čubrilo.

Takođe, dodaje da u Zapadnobačkom okrugu ima tri epidemiologa, te da se po pravilu pacijenti prvo stavljaju pod nadzor, u izolaciju, gde se dokazuje prisustvo virusa, pa se onda dalje postupa po propisanim merama.

Prema njenim rečima, pošto je to virus sličan gripu i prenosi se kapljičnim putem, treba primeniti iste mere kao kod prevencije gripa, odnosno redovno održavati higijenu ruku, provetravati prostorije, ali i izbegavati gužve i zagušljive prostore.

Na teritoriji našeg okruga postajao je jedan pacijent sa sumnjom da je zaražen korona virusom, ali su nalazi pokazali da korona virus nije prisutan, te je pacijent otpušten kući.

Načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Marijan, potvrdio je da su nadležni u pripravnosti, kao i da se obezbeđuju rezerve neophodnih rekvizita:„Okrug se priprema. Sve službe rade svoj posao, isto kao i za sve ostalo, znači svi se maksimalno spremaju. Moramo svi biti na okupu i da možemo da delujemo da nam se ne bi dogodile najgore stvari, a da mi nismo spremni”, rekao je Marijan.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u svetu (Kovid-19), i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdaje obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.