(VIDEO) Otvoren 44. Međunarodni sajam peradarstva u Somboru

Sombor je tradicionalno, poslednjeg vikenda u mesecu januaru, centar odgoja sitnih životinja, ne samo u Srbiji i na Balkanu, nego u ovom delu Evrope.

Najstarija sajamska manifestacija 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Republike Srbije, a od ove godine i prvi memorijal prim. dr Zoran Parčetić – Nona, svečano je otvoren danas u Gradskoj hali „Mostonga“ i trajaće do nedelje, 26. januara. Otvaranju sajma prisustvovali su: Nenad Katanić-pomoćnik ministra Ministarstva poljoprivrede, Antonio Ratković-zamenik gradonačelnice Sombora, Ljiljana Tica-predsednica Skupštine grada Sombora, Igor Gromilović-predsednik Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije i direktor ovog sajma, kao i brojni posetioci – ljubitelji sitnih životinja.

Pomoćnik ministra koji je i otvorio Sajam, zahvalio se organizatorima koji su uložili napor da više od 3.000 eksponata bude izloženo u Somboru, poželevši izlagačima da najbolji pobedi, da šampion bude šampion, a sudijama fer i pošteno suđenje.

Organizatorima i učesnicima se u ime grada Sombora zahvalio Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, koji je istakao da ima veliku čast da se obrati na 44. Međunarodnom sajmu peradarstva i prvom memorijalu Prim. dr Zoran Parčetić – Nona, koji je imao nemerljivo veliku ulogu u organizaciji i održavanju ove sajamske manifestacije:

„Svi mi znamo koliko je dr Parčetić uložio vremena i znanja da ovaj sajam izgleda onako kako izgleda danas, a ja sam siguran da će njegovi naslednici i Igor nastaviti njegovim stopama i ovaj Sajam iz godine u godinu podizati na još veći nivo, što su već dokazali i prilikom organizacije ovogodišnjeg sajma”, rekao je Ratković.

Posetioci sajma kao i prethodnih godina biće u prilici da vide najkvalitetnije primerke u desetak izložbenih kategorija. Predstavili su se uzgajivači golubova, grlica, kanarinaca, egzota, ptica evropske faune, hibrida, tigrica, papagaja, agarponisa, prepelica i jerebica, kunića. Po prvi put posle desetak godina vraćena je teraristika i akvaristika. Ova peta sekcija osnovana je u čast pokojnog dr Zorana Parčetića, a organizatori su sigurni da će upravo ova sekcija biti zanimljiva najmlađim posetiocima sajma. Svi učesnici kao i svake godine imaju samo jedan cilj, a to je da budu deo najveće manifestacije ove vrste na Balkanu.

Međunarodni sajam peradarstva u Somboru okupi svake godine nekoliko hiljada posetilaca i izlagača koji provedu tri nezaboravna sajamska dana. Poslednjeg dana sajma i ove godine pred halom će biti organizovana tradicionalna berza, koja okuplja brojne ljubitelje ptica i sitnih životinja sa teritorije Balkana.

Organizator, Društvo odgajivača sitnih životinja „Sombor1871“, uz podršku grada Sombora i ove godine pripremio je gostima brojna lepa iznenađenja.