(VIDEO) Participativno budžetiranje: Mesne zajednice odabrale projekte

Završen je i ovogodišnji krug glasanja za predloge projekata koji će biti realizovani kroz proces participativnog budžetiranja. Za razliku od prethodnih godina, ovaj put je svaka mesna zajednica glasala za projekat koji će biti realizovan u njenom delokrugu i koji će prema mišljenju građana poboljšati kvalitet života upravo u njihovoj zajednici.

Prema rečima Save Dojića, člana Gradskog veća za oblast privrede i finansija,  ukupno je glasalo 5265 građana, od čega je 512 nevažećih glasova. Takođe, on je dodao da će predlog budžeta biti završen do 30. novembra, kao i da će sledeće godine iznos sredstava o kojima će građani odlučivati biti najverovatnije povišen.

“Sledeći korak je da službe iz Gradske uprave izvrše procenu svakog od navedenih projekata, da dobijemo konačnu cifru i ta cifra će biti ubačena u budžet za sledeću godinu. Predlog budžeta moramo napraviti do 30. novembra, posle sledi javna rasprava u dve nedelje, tako da će se budžet oko 18. decembra naći pred odbornicima Skupštine. Mislim da ćemo sledeće godine povećati još iznos sredstava o kojima će građani odlučivati kako će se trošiti iz budžeta grada”, objašnjava Dojić.

Najveći broj pristiglih predloga odnosili su se na uređenje domova kulture i dečijih igrališta, a skuplje i veće projekte kao što su kanalizacija, vodovod i saobraćajnice, Saveti MZ dostavili su za period u naredne četiri godine.

Ovde možete videti rezultate glasanja u svakoj od mesnih zajednica: