(VIDEO) Počela izgradnja novog postrojenja za preradu vode u Bačkom Monoštoru

U Bačkom Monoštoru zajednički su položili kamen temeljac na postrojenju za preradu vode, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i direktor JKP „Vodovod“ Bezdan Dejan Kubatov. Meštani tog sela trenutno se snabdevaju vodom iz postojećeg izvorišta, a izgradnjom postrojenja za preradu vode konačno će biti rešen ovaj višedecenijski problem.

„Koliko je bitan kvalitet vode, kako u gradu, tako i u svim naseljenim mestima, govori i to da ćemo se mi kao grad, svakako rukovoditi time da svako selo u narednim godinama dobije pijaću vodu.“, istakao je gradonačelnik.

Obezbeđenim sredstvima predviđeno je finansiranje opreme domaće i strane tehnologije, prema principu koji već zaživeo u Bačkom Bregu, a koji je dao izuzetne rezultate u filtriranju, odnosno proizvodnji pijaće vode.

„Postrojenje koje će biti izgrađeno za nekoliko meseci jeste kapaciteta 14 litara sekundnih, mnogo veći kapacitet poseduje postrojenje zato što smo isprojektovali i druge zahteve“, rekao je Dejan Kubatov, i dodao da u Monoštoru postoji oko 1400 priključaka, odnosno oko 3500 korisnika pijaće vode.

Vrednost projekta iznosi oko 65 miliona dinara, od čega je Grad Sombor izdvojio 45 miliona, dok je iz pokrajinskih fondova obezbeđeno 20 miliona dinara. Završetak radova i otvaranje fabrike očekuje se polovinom sledeće godine.