(VIDEO) Premijerka Ana Brnabić u poseti Somboru

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, posetila je danas Sombor. U pratnji gradonačelnice Sombora Dušanke Golubović, zamenika gradonačelnice Antonija Ratkovića i direktora gradskih komunalnih preduzeća „Zelenilo“ i „Prostor“, Momira Miokovića i Gorana Nonkovića, premijerka je obišla  radove na rekonstrukciji centralne pijace u zaštićenom delu gradskog jezgra. U svom obraćanju, ona je pre svega istakla lepotu Sombora, svrstavajući ga u red najlepših gradova kako u našoj zemlji tako i u ovom delu Evrope, a zatim pozvala sve građane Srbije da dođu, kako bi se i sami uverili u njegovu  jedinstvenost i šarm. Takođe, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog kontinuiranog rada lokalnih vlasti na tome da Sombor, ali i sva ostala naseljena mesta na teritoriji Grada idu putem razvoja, napretka i prosperiteta. Gradonačelnica se zahvalila premijerki na poseti i ukazala na projekte koji su od značaja za Grad Sombor.

 „Iskoristili smo posetu predsednice Vlade gradu Somboru, pre svega da ukažemo na sve ono što je za Grad Sombor značajno, za brojne projekte koje smo započeli, neke od njih i realizovali, svakako za sve one koje imamo još u planu, računajući pre svega na podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, što su oni i do sada činili“, izjavila je gradonačelnica.

Golubović je istakla projekat Grašalković palate kao krunu ulaganja u kulturnu infrastrukturu, čiju je realizaciju podržala Vlada, kako preko konkursa Ministarstva kulture, tako i preko konkursa Ministarstva privrede, i dodala važnost rekonstrukcije gradske pijace uz očuvanje svega onoga što Sombor predstavlja i uz adekvatnu dozvolu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Pored navedenog, gradonačelnica je govorila i o pitanju Proteinke i oblasti zaštite životne sredine.

„Mislim da je vrlo važno napomenuti da, pored toga što Grad Sombor radi na očuvanju svog kulturnog nasleđa, mnogo projekata ima i u oblasti zaštite životne sredine, kako kada je u pitanju gradska deponija, tako i kada je u pitanju rekonstrukcija prečistača otpadnih voda, ali svega ovoga zapravo ne bi bilo u dovoljnoj meri, da nema adekvatne podrške Vlade. U tom smislu, svakako za nas od najvećeg značaja jeste da je Vlada tokom jučerašnjeg dana usvojila odluku kojom pripaja Veterinarsku ustanovu „Proteinka“ Energozelenoj u Inđiji i to su poslednji koraci ka tome da ovaj problem i konačno rešimo“, zaključila je Golubović.

Na pitanje o ishodu na temu Proteinke, premijerka je objasnila da je to bio jedan od nasleđenih problema, ali da će svakako biti rešen:„Važno je da smo ovo na jučerašnjoj sednici Vlade pripojili sistemu Energozelene i iz svega što sam ja razgovarala sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, mislim da pripremamo jedan poziv za javno-privatno partnerstvo, pa da imamo zaista jedan profesionalan menadžement u Energozelenoj i da to reši mnogo veći problem i životinjskog otpada i zaštite životne sredine“.

Pored reči hvale za izgled, kulturno nasleđe i bogatstvo Sombora, predsednica Vlade se osvrnula na realizovane projekte i sprovedene radove koje je zatekla.

 „Drago mi je što vidim da se svaki put kad dođem mnogo radi u Somboru, da ga podižemo, da renoviramo i ulice i zgrade, i da sve ono što Sombor ima, a čini mi se da je najbogatije od toga kulturno nasleđe, da polako postaje očigledno i drago mi je što će i ovo biti Trg umetnosti“, rekla je Brnabić, a potom podsetila i na važnost otvaranja IT smera u somborskoj Gimnaziji, akcentujući da je upravo ta škola jedna od najboljih na teritoriji Republike Srbije, koja je kao takva iznedrila veliki broj visoko kvalitetnih stručnjaka i uspešnih mladih ljudi.

 „Završili smo prvu fazu rekonstrukcije Doma zdravlja, u pripremi je tenderska dokumentacija za drugu fazu, u pripremi je tenderska dokumentacija za dva gerontološka centra i za opštu bolnicu u Somboru, rešili smo nasip, pripremamo dokumentaciju za sistem vodosnabdevanja i mnoge druge stvari“, navela je predsednica Vlade i dodala da će se nastaviti sa radovima kako bi Sombor nastavio da raste i da se razvija.