fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Projekat staparskog zalivnog sistema jedinstven u Srbiji

Sastanak saradnika na projektu izgradnje zalivnog polja „Stapar“ sa vlasnicima zemlje koja se nalazi u okviru područja obuhvaćenog projektom održan je danas u Staparu. Učesnicima sastanka predstavljen je projekat, kao i benefiti i mogućnosti koje bi mogli zemljoradnici da ostvare kroz njegovu realizaciju.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović ovom prilikom je istakla da će na ovaj način i veći i manji lokalni poljoprivredni proizvođači moći da unaprede svoju proizvodnju i da budu konkurentniji na tržištu.

Realizovanjem projekta izgradnje zalivnog polja „Stapar“ stvorili bi se uslovi za izbor poljoprivrednih kultura (jednogodišnjih i višegodišnjih) čija je tehnologija uzgajanja složenija i zahteva primenu navodnjavanja. Primenom zalivnih polja stvorio bi se veći profit po hektaru proizvodnje i uslovi za otvaranje novih radnih mesta u Staparu.

Upravljanje zalivnim poljem „Stapar“ je predviđeno da bude po uzoru na farmersku praksu u Holandiji i Italiji. U ovim zemljama ovakvim sistemima upravljaju vodne zajednice ili zadruge, te je zemljoradnicima koji su prisustvovali sastanku predloženo je da se i oni organizuju u takozvanu „vodnu zadrugu“.

Projekat izgradnje zalivnog polja „Stapar“ započet je zahvaljujući izgradnji puta „Stapar – Sivac“ i u toku je izgradnja sedam cevastih propusta ispod puta u delu katastarske opštine Stapar koji će omogućiti da se napravi zalivno polje po najsavremenijim svetskim standardima. Grad Sombor je izgradnju cevastih proputa sufinansirao sa 11.327.248,00 dinara, a JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad sa 14.000.000,00 dinara.

Tagovi:
Pročitajte još: