(VIDEO) Promovisana monografija Milana Stepanovića „U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća”

Danas je u Velikoj sali zgrade Županije u Somboru predstavljena knjiga Milana Stepanovića “U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća”.

Ova monografija predstavlja sažet pregled prošlosti i sadašnjosti Sombora sa naglaskom na njegove kulturno-istorijske prepoznatljivosti, prirodno okruženje, tradiciju i potencijale. Po rečima autora Milana Stepanovića, ovo je, na neki način, njegovo životno delo i ujedno najobimnija monografija o prošlosti grada Sombora:“ Ova knjiga je nastala kao plod dvadesetogodišnjeg istraživanja i desetogodišnje pripreme i na neki način ona je moje životno delo. Inače ovo je 26. po redu moja knjiga o Somboru i sadrži priču o Somboru koja je pričana izmedju naučnog i popularnog, odnosno publicističkog prilaza, te se nadam da će biti prihvaćena i u široj publici“, rekao je autor.

Kako je sam istakao, ova monografija je objavljena zahvaljujući angažovanju gradske uprave:“ Knjiga je objavljena zahvaljujući pomoći gradske uprave, ona je bila na konkursu za projekte u 2019. godini i tu je dobila sredstva pomoću kojih je i objavljena“, dodao je Stepanović.

Prisutnima se obratila i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je naglasila da je zaista velika stvar za grad da posle četiri godine truda i velikog rada gradske uprave na afirmaciji svega onoga što Sombor jeste, danas imamo ovakvo kapitalno delo:“ Podsetiću vas da smo pre četiri godine promenili kriterijume za finansiranje različitih projekata i programa u kulturi i otvorili vrata upravo ovakvim prilikama, dakle svima onima koji imaju volju i entuzijazam da u kulturi urade nešto drugačije od onoga što je plod stvaralaštva kulturno umetničkih društava“, rekla je gradonačelnica.

O knjizi su govorili prof. dr Saša Marković, istoričar i redaktor knjige, prof. dr Mihale Antolović, istoričar i recenzent knjige i Milan Stepanović, autor knjige.

U okviru programa nastupio je Hor somborskog pevačkog društva i Gradski narodni orkestar Spomenar, a odabrane tekstove čitali su glumci Narodnog pozorišta Sombor Biljana Keskenović i Srđan Aleksić.

Monografija Milana Stepanovića “U tom Somboru…Grad u prizmi stoleća”, objavljena je u izdanju Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”, Udruženja građana “Norma” i Gradskog muzeja Sombor.