(VIDEO) „Različitost nas spaja“ – izložba na otvorenom

Na trgu Koste Trifkovića, u Somboru, postavljena je izložba panoa, na kojima su predstavljeni ljudi i običaji različitih nacionalnosti koji žive na ovim prostorima. Izložba je deo projekta „Različitost nas spaja“, koji je nastao u saradnji Gimnazije Veljko Petrović i Fakulteta političkih nauka iz Beograda. Učenici Gimnazije, zajedno sa svojim profesorima, realizovali su tu izložbu sa ciljem da predstave specifičnosti i karakteristike raznih naroda.

„Da bi otprilike, jel tako, naši sugrađani se upoznali sa time, a ujedno i videli da koliko god smo mi, svaki od naroda poseban, tako i specifičan po nečemu, da opet, ajde da tako kažem, preuzeli smo mnogo što šta i od drugih naroda, i od jezika, kulture, običaja, nekih tradicionalnih jela, pića ili slično“ rekao je Zoran Mladenović, profesor istorije.

Somborski gimnazijalci poznati su po tome što učestvuju na mnogobrojnim projektima i kulturnim dešavanjima,  a u realizaciji projekata pomažu i sadašnji i bivši đaci škole.

„Činjenica je da su deca koja su učestvovala u ovom projektu zaista bila izuzetno angažovana, izuzetno motivisana da ovo rade, izuzetno kreativna, što možete videti po ovim panoima koje su uradili“ dodao je Mladenović, koji je bio jedan od koordinatora projekta „Različitost nas spaja“.   

Izložba je postavljena na otvorenom, da bi bila dostupna većem broju ljudi. Radovi će biti izloženi do 17-og novembra, dok je za kasniji period predviđeno da bude stalna postavka u gimnaziji „Veljko Petrović“. Realizaciju projekta podržao je i grad Sombor.