(VIDEO) Sombor nastavlja da ulaže u bezbednost saobraćaja – nova oprema za Policijsku upravu Grada

Grad Sombor nastavlja kontinuirano da ulaže u bezbednost saobraćaja. Jedna u nizu odluka koje su donete u ovoj oblasti jeste i dodatno finansiranje opreme za vršenje uviđaja, koju je gradonačelnik Sombora, koji je ujedno i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, Antonio Ratković, uručio Policijskoj upravi Sombor. Gradonačelnik je istakao da je prioritet Grada bezbednost svih učesnika u saobraćaju i da će nastaviti ovakve akcije i u budućnosti, kao i da je veća pažnja Saveta uvek usmerena na bezbednost najmlađih. 

„Za vikend smo postavili brzinske displeje, na dve lokacije, i ova aktivnost se pokazala kao izuzetna, s obzirom da građani pozitivno reaguju i ono što je i meni drago da smo se svi mi uverili da poštuju te brzine i upravo ovi displeji zato i služe da bi i mi kao Savet što više delovali preventivno, a ne represivno. Svakako moram da istaknem izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom Sombor i samo mogu da konstatujem da sam siguran da će iz godine u godinu ta saradnja rasti i da ćemo u budućnosti još mnogo ovakve opreme i ovakvih aktivnosti imati“, dodao je Ratković. 

Načelnik Policijske uprave Sombora, Saša Dmitrašinović, istakao je da je oblast saobraćaja posebno značajan segment rada Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave u Somboru, kao i da se na tom polju sprovode različite preventivne i represivne mere, čiji je cilj zaštita života naših građana. 

„Da bismo bili efikasni u svom radu, da bismo postigli ciljeve, sigurno moramo imati adekvatnu materijalno-tehničku opremu, stoga je od posebnog značaja ova odluka Odbora za bezbednost saobraćaja Grada Sombora, koja predstavlja jednu u nizu takvih odluka, da se dodatno finansira opremanje naše policije, konkretno reč je o savremenim uređajima koje ćemo koristiti kod uviđaja teških krivičnih dela iz oblasti saobraćaja i koji će značajno doprineti efikasnosti i efektivnosti našeg rada“, rekao je Dmitrašinović. 

Prema rečima načelnika Odeljenja saobraćajne policije, Milana Glumca, PU Sombor godišnje beleži oko 700 saobraćajnih nezgoda, a imperativ Saobraćajne policije je upravo na sprečavanju istih. 

„Polovina nezgoda u principu otpada na Grad Sombor, i zato nam je izuzetno značajno da jednom ovakvom opremom, možemo da uradimo izuzetno kvalitetan uviđaj, da možemo da obezbedimo sve materijalne dokaze, kako bi to moglo kasnije da se procesuira i da se dokaže krivica učesnika u saobraćaju koji je izazvao saobraćajnu nezgodu. MUP je u toku prošle godine opremio Policijsku upravu najmodernijim vozilima i inicijativom načelnika PU i predsednika Saveta i gradonačelnika Antonia Ratkovića, ovo vozilo će biti opremljeno najmodernijom opremom za vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda. Inače, iskoristio bih ovu priliku da još jednom podsetim sve učesnike u saobraćaju da je dužnost i obaveza svakog vozača koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi da prvo obezbedi lice mesta saobraćajne nezgode, kako ne bi došlo do nove nezgode“, dodao je Glumac. 

Oprema koja je uručena Policijskoj upravi Sombora se sastoji od nesesera za obezbeđenje lica mesta i vršenja uviđaja sa određenim sadržajem, daljinskom opremom za merenje rastojanja, 18 baterijskih lampi, dva prenosna led reflektora, kao i jednim pokretnim led reflektorom, kojima će se omogućiti lakše vršenje uviđaja noću i određenim instrumentima za merenje oštećenja na putu, kojima će se lakše utvrditi na koji način je došlo do saobraćajne nezgode.