(VIDEO) Somborski murali

Mural posvećen Nikoli Jokiću

Priču o muralima u Somboru možda bi najpametnije bilo započeti onim koji je naslikan na zidu OŠ „Dositej Obradović“, posvećenom njihovom nekadašnjem đaku, a danas somborskom kralju košarke Nikoli Jokiću. Brend Nike odlučio je da Somboru pokloni ovo umetničko delo, a napravljen je pre više od dve godine, u doba kada je najavljeno da će Nikola zaigrati u „All star“ utakmici. Nikola je danas MVP, a svoje slobodno vreme troši upravo na mestu gde se nalazi ovaj mural, pa sa ekipom iz kraja i danas tamo igra basket! 

Mural posvećen patrijarsima srpskim Pavlu i Irineju 

Grad Sombor se oslikavanjem murala sa likovima upokojenih vrhovnih poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarsima Pavlu i Irineju, odužio njihovom životu i delu. Mural je delo beogradskog slikar Predraga Radovanovića. Nalazi se na velikom zidu upravne zgrade JKP „Vodokanal“ u Somboru.

Mural „Idemo“ 

Na Sokolskom domu oslikan je mural posvećen Somborcima. Motivi na muralu bazirani su na svakodnevici koju žitelji Sombora provode. Fokusirani su na aktivnosti koje se dešavaju napolju, u prirodi, kao i na tradicionalne momente ovih prostora. S obzirom na činjenicu da iz Sombora dolaze mnogi slikari, pisci i poznate ličnosti, autori su pokušali da sve te simbole spoje u ovo  umetničko delo. Tako se na njemu nalaze biciklisti, knjige, fotoaparati, gitara, ali i kotlić u kom se sprema čuveno tradicionalno jelo riblji paprikaš. 

Mural „Evropski Amazon“

Povodom Dana Evropskog Amazona, koji se obeležava svake godine 14. jula, i u godini kada će UNESCO proglasiti Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, WWF (World Wide Fund for nature) Adria i Graffiti na Gradele, uz podršku Grada Sombora, deo pejzaža preselili su na zid Osnovne škole „Bratstvo jedinstvo“ u Somboru. Na muralu je oslikan dečak u vodi, u letnjem ambijentu, a oko njega se nalaze ptice, vodomari i rode, za koje znamo da su redovni posetioci Gornjeg podunavlja.