(VIDEO) Svečana akademija povodom 271. rođendana slobodnog grada Sombora

Svečanom akademijom, u Narodnom pozorištu Sombor, danas je obeležena 271 godina od kada je grad Sombor stekao status slobodnog kraljevskog grada. Obeležavanja Dana grada ove godine proteklo je u znaku dva velika jubileja, a to su 150 godina od osnivanja Somborskog pevačkog društva i isto toliko godina od početka intenzivnog ozelenjavanja Sombora.

Program organizovan ovim povodom počeo je još u petak, te je nizom manifestacija obogaćen prethodni vikend. Širok izbor pre svega kulturnih događaja, zatim zabavni, dečiji i sportski program, okupili su značajan broj Somboraca, ali i gostiju u grad. Danas, na Svečanoj akademiji, pored obeležavanja jubileja, u ime Grada dodeljene su zahvalnice građanima, organizacijama, udruženjima i preduzećima koji su dali svoj doprinos u tome da Sombor bude lepši, uspešniji i napredniji, ali istovremeno negujući ono po čemu je grad poznat, štiteći tako tradiciju i dobar glas koji Sombor sa sobom nosi.

Uz pesmu i na duhovit način, svi prisutni u Velikoj Sali pozorišta, podsetili su se, a delimično i upoznali sa mnogim značajnim datumima i podacima koji izdvajaju Sombor na mapi gradova ne samo Srbije, već i Evrope. Takođe, gostima se obratila i gradonačelnica grada Sombora, Dušanka Golubović, koja je govorila o projektima, investicijama i planovima koji su tokom prethodne godine uspešno privedeni kraju, ali i o onima čija će realizacija biti kako nastavljena, tako i započeta u tekućoj godini.

Povelja grada Sombora za 2020. godinu dodeljena je dr Darku Kosanoviću, kao priznanje za dostignuća u prethodnoj godini. Darko Kosanović je na čelu Saveta za zdravlje grada Sombora, te među odgovornima za realizaciju lokalnih aktivnosti u okviru pilot projekta koji se realizuje u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Zahvalnice su dodeljene:

Biljani Klipi-sekretaru Opštinske organizacije Crvenog krsta

Zoranu Vranjskom-slikaru

Smiljki Stajšić-Tkačka kolonija u Staparu

Slobodanu Medakoviću-upravniku Kazneno-popravnog zavoda

Udruženju “Klub na kub”

JKP “Zelenilo” Sombor

JKP “Prostor” Sombor

OŠ “Branko Radičević” Stapar

Somborskom edukativnom centru

Društvu za borbu protiv raka

Atletsko rekreativnom klubu “SOMARATON”

Muzičkoj školi “Petar Konjović” Sombor

Poljoprivrednom gazdinstvu “Stokuća” Sombor

Vinariji “Vrt” Sombor

Čardi “Pikec” Bezdan