(VIDEO) Svetloodbojni prsluk i saobraćajni bukvar dobiće svi prvaci u opštini Odžaci

Svi prvaci u opštini Odžaci dobiće fluoroscentne prsluke i knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, u okviru akcije lokalne samouprave za bolju bezbednost dece u saobraćaju.

Svetloodbojne prsluke deca bi trebalo da nose na sebi tokom puta od kuće do škole, kako bi bili uočljiviji za druge učesnike u saobraćaju.

Prvaci će dobiti i po primerak ilustrovane knjige “Pažljivkova pravila u saobraćaju”, svojevrsni saobraćajni bukvar u kome je na slikovit način opisana važnost pravilnog ponašanja u saobraćaju u situacijama u kojima se deca svakodnevno mogu naći. Akcija podele počela je u OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu i OŠ “Branko Radičević” u Odžacima. Pomoćnik predsednice opštine Milorad Stanišić i rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove Teodora Jakovljević uručili su poklone prvacima i tom prilikom istakli da lokalna samouprava i njena Komisija za bezbednost saobraćaja kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju unapređenja sistema bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine.

Podršku ovim aktivnostima opštine pruža Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

– Svetloodbojni prsluci su kupljeni iz namenskih sredstava Fonda za bezbednost saobraćaja opštine Odžaci, dok smo knjige “Pažljivkova pravila” dobili od Agencije za bezbednost saobraćaja. U narednim danima ćemo obići sve škole u našoj opštini, a ukupno imamo 211 prvaka – izjavio je Milorad Stanišić.

Teodora Jakovljević je kao narednu aktivnost navela podelu besplatnih auto-sedišta koja će dobiti sva deca rođena u ovoj kalendarskoj godini, za šta su sredstva takođe obezbeđena iz budžetskog Fonda za bezbednost saobraćaja i od Agencije za bezbednost saobraćaja.

– Podela auto-sedišta biće organizovana 30. oktobra u 14.30 sati u Sportskom centru Odžaci. Ovom prilikom pozivam sve roditelje dece rođene od 1. januara 2018. godine da prisustvuju podeli, jer će tada biti održana i obuka o pravilnoj upotrebi auto-sedišta – rekla je Jakovljević.

Predstavnici lokalne samouprave su najavili i da će u cilju bolje bezbednosti najmlađih u Karavukovu, u narednom periodu u zoni škole u tom naselju biti postavljen semafor sa naizmeničnim sadržajem poruka (radar za merenje brzine vozila). Takođe, dva mesta na teritoriji opštine koja su označena kao “crna tačka” u saobraćaju biće pokrivena odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom. Radi se o lokaciji kod mosta na izlazu iz Karavukova prema Bogojevu i krivini na putu između Bačkog Brestovca i Stapara.