fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vikend repertoar u Narodnom pozorištu Sombor

Narodno pozorište - repertoar

Narodno pozorište Sombor, za ovaj vikend pripremilo je predstavu “Semper idem” po romanu Đorđa Lebovića, a u režiji Gorčina Stojanovića.

“Semper idem” igra se na Velikoj sceni danas, 5. novembra od 18 časova. Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta po ceni 50% nižoj.

Predstava „Semper Idem“ predstavlja istoriografiju detinjstva Đorđa Lebovića, u kojoj autor priča o svom odrastanju u Kraljevini Jugoslaviji, neposredno pre početka Drugog svetskog rata. Predstava je skrojena, preuzevši naslove iz romana, tako što je izdeljena u tri celine. Prva celina nosi naziv „Od raja do pakla“, druga „Sazrevanje“ i poslednja Predskazanja/Veliki sunovrat. Počevši od „Raja“ predstava, na lirski način i sa dozom humora opisuje Lebovićeve porodične prilike – majku i oca, očuha, deda Adolfa, tetku Paulinu, kao i dedinu drugu ženu, baku Lauru, teču, tetke, baba-tetke i ujake, drugare, uz koje je odrastao nakon razvoda roditelja. Đorđe, publici, kao narator, komentariše dešavanja i na taj način dodatno pojašnjava radnju i pojačava utisak priče. I, tako od „Raja“, kroz „Sazrevanje“, kroz dečiju vizuru, najavljuje strašne događaje; najavljuje rat i predstojeći pogrom nad jevrejskim narodom. Detinjim pogledom na život uspostavljena je distanca u odnosu na strahotu sudbine deteta koji je, nakon rata, ostao bez cele svoje porodice.

TRIPTIH:

  • 18 časova ~ Od raja do pakla;
  • pauza 20 minuta;
  • 19.40 ~ Sazrevanje;
  • pauza 15 minuta
  • 21.30 ~ Sazrevanje II
  • pauza 10 minuta
  • 22.30 ~ Predskazanje/veliki sunovrat

Trajanje predstave je oko 6 časova.

Tagovi:
Pročitajte još: