VINOGRADARI ZASUČU RUKAVE: Za 15-ak dana počinje BERBA GROŽĐA

Visoke temperature pogodovale su bržem zrenju.

Veoma toplo vreme u prethodnom periodu pokrenulo je zrenje kod pojedinih sorti grožđa, tako da se očekuje i raniji ulazak u vinograde, a godina će biti prosečna, zaključak je tradicionalnog Susreta vinara i vinogradara Vojvodine koji se održao u Iđošu, nedaleko od Kikinde. Solidan prinos mogu da očekuju oni poljoprivrednici koji su primenili punu agrotehniku i zaštitu u vinogradima.

Ko se prilagodio i ko je uradio prave mere u vinogradima, taj može da očekuje solidan rod. Što se tiče kvaliteta, bio je problem sa cvetanjem, neravnomerno je cvetala loza, pa se može očekivati i neravnomerno sazrevanje grožđa – kaže Goran Adžić, vinogradar iz Čoke.

Vremenske prilike nisu bile naklonjene vinogradarima, koji su imali problema sa pojavom bolesti na plantažama, a zbog visokih temperatura grožđe naglo gubi kiselinu, dok je nakupljanje šećera sasvim zadovoljavajuće.

Ono što je održano i gde je dobra zaštita, tu se očekuje normalan prinos, a ukoliko ne bude većih problema u narednom periodu, počeće berba za 15 dana i biće dosta dobar kvalitet, možda manjih problema bude sa kiselinama – ističe Đorđe Paprić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Tradicionalno okupljanje vinogradara iz svih gradova i opština u Vojvodini predstavlja lepu priliku da se na severu Banata oceni godina, proceni prinos i razmene iskustva.

Na taj način razmenjujemo iskustva sa kolegama iz Vojvodine, a reč profesora je svakako najznačajnija jer time stičemo širu sliku i jasniju definiciju onoga što možemo da očekujemo u predstojećoj berbi grožđa – kaže Marko Mirkonj, predsednik Udruženja ”Šasla” iz Iđoša

Severni Banat nije toliko zastupljen vinogradarski kraj i iđoški vinari uglavnom se amaterski bave proizvodnjom na oko 20 hektara, ali su zahvaljujući dobroj organizaciji i održavanjem mnogobrojnih manifestacija, uspeli da Iđoš postave na vinsku mapu Srbije, a svoja vina predstave širom regiona.

Preuzeto: Srbija Danas