Voće i povrće smanjuje rizik od svih bolesti

U dosad najvećem epidemiološkom istraživanju uticaja voća i povrća na zdravlje, naučnici su zaključili da bi se svake godine moglo sprečiti 7,8 miliona prevremenih smrti kad bi svi konzumirali 800g voća i povrća dnevno.

Tim naučnika Imperijalnog koledža iz Londona je sakupio sva dostupna proučavanja u svetu koja se tiču konzumacije voća i povrća. U tih 95 proučavanja bilo je uključeno 2 miliona ljudi, i dokumentovan veliki broj oboljenja i preuranjenih smrti. Istraživači su želeli da utvrde da li ishrana zaista ima nekog uticaja na smanjenje rizika od hroničnih bolesti i preuranjene smrti. I utvrdili su da nepobitno ima – odnosno, da što više voća i povrća jedemo, to je manji broj bolesti. 
Statistika do koje su istraživači došli pokazala je sledeće. Rizik od srčanih oboljenja opao je za 16% kad je konzumacija voća i povrća dostigla 200 g. dnevno, a rizik od šloga opao je za 18% u odnosu na one koji nisu svakodnevno konzumirali voće i povrće. 
Konzumacija samo 400g voća i povrća dnevno značajno je smanjila rizik od svih vrsta bolesti. 
Međutim, najveće dobrobiti su primećene kad je konzumacija voća i povrća dostigla 800g dnevno. Takav režim svakodnevne ishrane smanjio je srčana oboljenja za 24%, moždane udare za 33%, kardiovaskularna oboljenja za 28%, rak za 13%, a procenat preuranjene smrti za sjajnih 31%!
Dakle, ako vas je dosad mrzelo da skuvate brokoli na pari, pripremite batat za ručak umesto testenine ili pojedete sočnu jabuku za užinu umesto nekih slatkiša, možda će vas ova otkrića inspirisati da počnete sa tom praksom.

Preuzeto: Zdravahrana.com