Voćna dijeta

Voćna dijeta je superiorna u odnosu na ostale dijete zato što je voće, pored posta, najbolji čistač organizma. Enzimi iz voća će digestirati hranu a pankreas, koji neprekidno luči sokove kada jedemo kuvanu hranu, dobiće zasluženi odmor.

Vitamini, minerali i antioksidansi će preplaviti svaku našu ćeliju a voćni šećer iz svežeg voća će napajati energijom naša tela. Tek ubrano voće obiluje hranljivim sokovima koji daju snagu i miluju dušu.
Sočni plodovi nam daruju svu lepotu i slast Sunca koje ih je nesebično darivalo tokom proleća. Zato voćnu dijetu nazivamo Sunčanom dijetom, jer su se plodovi umivali na Suncu mesecima i sada su spremni da nas ispune Sunčevim iskrama života. 
Botanički, u voće spadaju ne samo slatko i bobičasto voće, već i povrće kao što su paradajz, krastavac, masline i koštunjavo voće kao sto su orasi, bademi, lešnjaci kao i semenke, uključujući i klice semenki. Ovoga puta, govorićemo o svežem sezonskom voću.

Zašto voće, a ne sokovi!
Prilikom dijete na sokovima ili vodi, metabolizam će se usporiti da bi sačuvao energiju, tako da je i čišćenje tela usporeno. Kod dijete na voću digestija je očuvana, tako da je i čišćenje bolje. Voće ne stvara sluz, što je još jedan znak izuzetne čistoće.

Možemo biti na voćnoj dijeti jedan dan u nedelji i tako obnoviti naše telo, ali takođe možemo detaljnije očistiti naše telo od toksina ako budemo na voću 7 do 10 dana.
Prva 3 do 4 dana dolazi do čišćenja, a pravu radost zdravog tela i duha ćemo osetiti u narednim danima, tako da je jako bitno izdržati taj početni period. Mogu se javiti umor, glavobolja, obložen jezik, zadah iz usta, vrtoglavica, emotivne krize, bolovi u telu, ali ne brinite, to su samo male krize koje ukazuju da je proces čišćenja u toku.
Naime, proces čišćenja  pokreće toksine iz dubljih delova tela, i pre nego što budu izbačeni, oni cirkulišući u krvi prave male smetnje. Telo će iskoristiti sve organe za eliminaciju – kožu, creva, usta, sinuse i bubrege (urin) – da bi eliminisalo toksine.

Kako je naš digestivni sistem aktivan a kalorijski unos manji, osetićemo glad, a dok osećamo glad naše telo će crpeti energiju iz telesnih masnih naslaga, pa ćemo i izgubiti u težini.
Mi kontrolišemo glad, nemojmo dozvoliti da ona kontroliše nas.

Pravila voćne dijete
1. Za vreme jednog obroka uvek jedite jednu vrstu voća.
2. Napravite pauzu od 1 do 2 sata izmedju različitog voća.
3. Jedite samo kada ste gladni.
4. Ne treba vam puno vode kada jedete samo voće jer ono ima dovoljno tečnosti.

Da sijamo i zračimo
Mnoge promene se dešavaju kada smo na voćnoj dijeti. Oči postaju jasne i sjajne. Koža postaje čista i baršunasta. Vid se poboljšava i boje postaju intenzivnije. Kako se uši pročišćuju, sluh se poboljšava pa možemo postati osetljiviji na prejake zvuke. Čula mirisa i ukusa postaju istančanija. Vrlo malo vode nam nam je  potrebno za hidraciju, jer nas voće napaja. Mokraća je čista i bez mirisa. Prirodan miris tela je jako prijatan.

Preuzeto: Zdravahrana.com