Voćni smuti za hladne dane

Od šargarepe, spiruline i nekoliko listova sveže nane možete napraviti izuzetan koktel. Oni zajedno čine jedan zdrav napitak, pun vitamina. Šargarepa, spirulina i nana su zdrave i same za sebe.

Šargarepe sadrže obilje hranljivih materija: vitamin K, vitamin B8, folat, beta karotin, vitamin A, vitamin C, gvožđe, bakar mangan. Brojna proučavanja pokazala su da šargarepa povoljno deluje na vid i da postiče imunitet, kao i da ima preventivno delovanje protiv razvoja nekoliko vrsta malignih promena: raka pluća, leukemije, prostate i debelog creva. 

smuti_vecera
Spirulina je plavo-zelena mikroalga, koja se često svrstava u tzv. superhranu. Veoma je bogata aminokiselinama, belančevinama, antioksidansima, B vitaminima i drugim nutrijentima. Naučna istraživanja su ukazala da spirulina doprinosi uklanjanju teških metala i drugih otpadnih materija iz organizma (deroksikacija), da doprinosi sniženju holesterola i povišenog krvnog pritiska, a deluje i protiv kandide. 
Nana sadrži aromatične materije koje deluju smirujuće na organe za varenje i hlade (ublažavaju upale).

download

Koktel od šargarepe i spiruline
Potrebno je:
– ½ kašičice spiruline;
– 4 sirove šargarepe (ako možete da nađete organsku);
– Dosta svežih listova nane;

Ubacite sve sastojke u blender, dodajte malo vode meljite dok ne dobijete homogenu smesu. Popijte odmah (ako ostavite da stoji, neki korisni sastojci će oksidisati).

Piše: Vanja