VODITE RAČUNA! 9 stvari koje UGROŽAVAJU ZDRAVLJE JAJNIKA I HORMONA! Jednu naviku SVAKODNEVNO ponavljate, a NIJE DOBRA!

Žene trebaju biti na oprezu!

Normalno funkcionisanje jajnika neophodno je za reproduktivno zdravlje žene, a svaka negativna promena na jajnicima može imati posledice po zdravstveno stanje celog organizma. 

U nastavku pogledajte kojih devet stvari ugrožava zdravlje jajnika i hormona.

Nezaštićen se*sualni odnos

Se*sulano prenosive infekcijene izazivaju samo vaginalna oboljenja, već imaju sposobnost da prodru u duboko u organizam i ugroze zdravlje organa. Štetni mikroorganizmi ulaze u jajnike i matericu i izazviju upale.

Stroga dijeta

Naglo mršavljenje izaziva hormonski disbalans i dolazi do lošeg funkcionisanja telesnih adaptivnih sistema koji su odgovorni za ravnotežu hormona. Posledica toga može biti gubljenje pravilng funkcionisanja jajnika.

Sedenje na hladnim površinama

Iskustva pokazuju da sedenje na hladnim površinama i neadekvatno oblačenje tokom hladnih dana može izazvati upalu jajnika, koja se često pretvara i u hronično zapaljenje jajnika.

Stres

Kada imunitet oslabi, postajemo manje imuni na štetne bakterije i gljivice, a to se može odnositi i na upale u regiji jajnika.

Kontraceptivne pilule

Žene koje bez saveta stručnjaka uzimaju kontraceptivne pilule , imaju veći rizik od disfunkcije jajnika, odnosno smanjenje plodnosti.

Alkohol

Često i nekontrolisano konzumiranje alkoholnih pića uništava žlezde jajnika i ometaju njihovo funkcionisanje.

Aditivi

Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive, veštačke arome, pojačivače ukusa i boje – sva ova jedinjenja negativno utiču na zdravlje jajnika.

So

Višak soli u ishrani izaziva disfunkciju jajnika. Za ovo mnogi ne znaju i gotovo svakodnevno je koriste i previše, zato povedite računa sledeći put kada želite previše da posolite jelo.

Nedostatak proteina u ishrani

Za funkcionisanje jajnika mono dijeta i gladovanje su vrlo štetni. Protokol ishrane mora biti uravnotežen. Manjak proteina dovodi do poremećaja sinteze polnih hormona kod žena.

Preuzeto: informer.rs