Vozači Vojske Srbije na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji: Osvojili visoko treće mesto

Pobednik je Rusija, a Kina je druga.

Na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, vozačka ekipa Vojske Srbije podelila je treće mesto sa ekipom Belorusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Svečanom zatvaranju takmičenja u gradu Kizilu prisustvovao je i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije, general armije Dimitrij Bulgakov, koji je čestitao svim učesnicima na uspešnom savladavanju teške staze i prepreka na njoj, a posebno pobedničkim ekipama među kojima je i Srbija.

Rukovodilac ekipe VS, pukovnik Željko Ranković, ističe da su i Srbija i Belorusija prvi put ove godine učestvovale na Vojnom reliju zbog čega je uspeh utoliko veći.

Naši vozači postigli su veliki uspeh, posebno imajući u vidu da smo bili najmalobrojnija ekipa, da nismo pre upravljali ovim vozilima i opremom za navigaciju. Verujem da ćemo nakon ovog iskustva biti spremni sledeće godine za još bolji rezultat – rekao je Ranković.

Kako se navodi u saopštenju, u sastavu ekipe VS su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strelac za borbeno vozilo “tigar” i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine.

Sve ekipe koristile su vojna vozila “kamaz” i “ural” 4×4 i 6×6, jedino se ekipa Kine takmičila na svojim vozilima VAT SX 2190.

Vojni reli održan je u u ruskoj republici Tiva, a glavna trka relija vožena je na veoma teškoj stazi dugoj 234 kilometra.

Pete Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu.

Broj učesnika prelazi 5.000, svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.

Preuzeto: Telegraf.rs/Tanjug