fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vreme za cveklu i kiseli kupus

Iako se u prodavnicama i sad može naći svakakvo sveže voće i povrće, kao da je leto, to nije i najbolja hrana za ovo doba godine. Tradicionalna turšija ima svoje prednosti, a posebno kiseli kupus i cvekla.

Kiseli kupus je jedna od namirnica koje mogu da znatno poboljšaju varenje. Dobija se fermentacijom sežeg kupusa mlečnokiselinskim vrenjem. Kiseli kupus je namirnica sa velikom količinom biljnih vlakana, sa veoma malo ugljenih hidrata, bogatija probioticima nego što su to kapsule koje možemo da kupimo u apoteci. Ponekad se varenje poremeti usled poremećaja crevne flore (prijateljskih bakterija), a konzumacija kiselog kupusa može da “popravi” crevnu floru. To doprinosi ne samo poboljšanju varenja, već i poboljšanju imuniteta, pošto imunitet direktno zavisi od kvaliteta crevne flore. 
Kiseli kupus je takođe bogat izvor vitamina C i vitamina K. Jedna šolja kiselog kupusa sadrži 35% preporučene dnevne doze oba ova vitamina. Kiseli kupus sadrži i gvožđe, što je bitno za dobru krvnu sliku tokom zime. Ono što je kod ove namirnice posebno dobro, jeste kombinacija vitamina C i gvožđa, pošto je poznato da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa. 
Kiseli kupus ima i blago antiinflamatorno dejstvo. Bogat je antioksidansima i može poslužiti kao dobar dodatak obroku u redukcionim dijetama (za mršavljenje).
I još jedna, veoma važna stvar: kiseli kupus je jedan od najbogatijih prirodnih izvora enzima, koji učestvuju u brojnim procesima u organizmu.

Važna napomena:
Kiseli kupus nikako nije dobro dinstati ili pržiti (podvarak), ili kuvati, pošto to uništava enzime i probiotike koji čine skoro pola njegove prehrambene vrednosti.

Cvekla
I ovo je sjajna zimska namirnica, bogata biljnim vlaknima a siromašna kalorijama. Bogat je izvor kalijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Cvekla je takođe bogata folatima koji su neophodni za sintezu DNK u ćelijama. Cvekla je bogata betainom, materijom koja doprinosi sniženju aminokiseline homocisteina u krvi. (Homocistein se povezuje sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i moždanog udara, zato što podstiče zgrušavanje krvi i doprinosi formiranju taloga na zidovima krvnih sudova.) Bogata je i flavonoidima, koji deluju antiinflamatorno, protiv alergija, antivirusno i antigljivično. 

Cveklu je bolje ne kuvati i ne stavljati u turšiju, kao što se to po tradiciji radi, nego je konzumirati svežu. Može se narendati ili naseckati u salatu, ili servirati sveže iseckana ili rendana kao prilog uz neko kuvano jelo, ili se tanki listići cvekle mogu poređati na sendviče. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: