Vršnjačko nasilje nije lako razumeti

Vršnjačko nasilje je tema koja se u poslednje vreme često pojavljuje u školama,ali i van nje. Deca koja su žrtve nasilja tokom dugog vremenskog perioda trpe nasilje, uglavnom od nadmoćnijeg vršnjaka, koji namerno zadavaje povrede ili izaziva neki vid neprijatnosti. Pored fizičkog nasilja postoji i verbalno nasilje, seksualno nasilje, digitalno- internet nasilje i psihičko nasilje.

Portal 025.rs istraživao je vršnjačko nasilje u školama na teritorije opštine grada Sombora. Vršnjačko nasilje nije uvek lako uočiti, povučena i mirna deca to olako skrivaju iz raznih razloga, uglavnom je to strah ili sramota od druge dece. Deca i škola su anonimni činioci ovog projekta.

Jedna od škola se susrela sa vidom vršnjačkog nasilja, koji se desio na teritoriji opštine Sombor, u pitanju je devojčica koja je bila maltretirana od strane vršnjaka zbog svoje visine. Ostali učenici, ne većina, nego svega par njih, su svakodnevno omalovažavali i vređali devojčicu, nazivali je pogrbnim. Ona je mesecima trpela ovaj vid nasilja i zbog straha nije htela da prizna roditeljima i učiteljici. Roditelji su primetili čudno ponašanje svog deteta, ocene su bile sve lošije, ali na kraju je sama odlučila da potraži pomoć od učiteljice. O svemu ovome su obavešteni roditelji, dikretor škole i roditelji dece koji su vršili nasilje nad tom devojčicom. Škola je preuzela svu odgovornost i kaznila decu. Nakon toga su zaposleni iz ustanove održali tribinu u kojoj su razgovarali o svim oblicima nasilja i jasno postavili pravila i kazne u slučaju da se nasilje ponovo dogodi.

Čim dođe do sumlje da neko od dece doživljava neki vid nasilja, treba odmah da se reaguje, zakazivanjem razgovora sa učiteljicom, razrednim starešinom, pedagogom ili psihologom. Ostalu decu takođe treba upoznati sa elementima vršnjačkog nasilja, pomoću raznih radionica, programa ili organizovanjem dodatnih časova sa temama vršnjačkog nasilja.

Projekat podržan od strane gradske uprave Sombor