VUČIĆ: 12 mlrd EUR za investicioni plan, ulaže se u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i turizam

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 mlrd EUR, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam.
Kancelarija za javna ulaganja će nastaviti da radi na bolnicama, kliničkim centrima, rekao je Vučić.
– Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, na to mislimo da damo 3 mlrd EUR – istakao je predsednik.
Od toga će najviše biti izdvojeno za Novi Sad – 127 mil EUR, zatim za Kragujevac, Niš…
– Moraće i Pančevo, Subotica, Valjevo, Smederevo, Čačak, Vranje, Požarevac… svi će imati kompletnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu – rekao je Vučić.
On je istakao da je u planu i ulaganje u putnu infrastrukturu.
– Čak 4 mlrd EUR uložiti u brze pruge, a od toga barem 1 mlrd EUR u lokalne puteve svuda po Srbiji – rekao je on.
Podvukao je da u taj plan ne spada Moravski koridor, kao i put Ruma – Šabac, niti druge stvari, za koje je već obezbeđeno finansiranje.
Vučić je rekao da će dodatnih 500 mil EUR biti uložena u inovativne tehnologije.
– Uložićemo i 500 mil EUR za izgradnju stanova za mlade bračne parova kako bi znali da imaju sigurnu budućnost u Srbiji i da znaju da ovde mogu da ostanu da žive i rade – objasnio je predsednik.
Vučić je rekao da će se ulagati u turizam, poljoprivedu, energetiku.
– U to ulazi i izgradnja metroa, stadiona, zgradu Filharmonije, a napravićemo da muzej Nikole Tesle bude onakav kakvim ćemo se ponositi – dodao je on.
Besplatna vantelesna oplodnja za sve roditelje u Srbiji
– Želimo da uložimo u pronatalnu politiku, to znači da svaka vantelesna oplodnja bude besplatna koliko god puta roditelji pokušali da dobiju dete – rekao je on i dodao da koliko god puta se roditelji budu trudili da dobiju dete, država će to preuzeti na sebe, ne samo u Beogradu, nego u celoj Srbiji.
Foto: Golden Brown/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija