VUČIĆ: Od Stefana Nemanje Srbi su državotvorni narod

Do Stefana Nemanje bili smo pleme, od Nemanje do danas smo državotvorni narod, poručio je sinoć predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je spomenik Stefanu Nemanji, spomenik velikom županu, ali i Srbiji.
Vučić je rekao da smo se u prethodnom periodu trudili da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države.
Savski trg, na kojem se nalazi spomenik, naveo je, mesto je koje je izazivalo stid, neuređeno, prljavo, na sramotu ne samo grada, već i cele Srbije, sada je potpuno drugačiji.

“Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar”, rekao je Vučić.


Uspeli smo ono najvažnije – ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

“Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane i kraljeve, svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši oboijicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada”, poručio je Vučić. 

Istakao je da Nemanja u rukama drži mač i Hiladnarsku povelju.
“Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja”, rekao je Vučić.

IZVOR: TANJUG

Beograd, 27. januara 2021 – Veceras svecano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bs