VUČIĆ POSLE IZBORA NA KiM: Dolazim na Kosovo! Ujedinili se Srbi!

Nakon istorijskih rezultata na izborima na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obratio se građanima.

Na Kosovu i Metohiji održani su vanredni parlamentarni izbori.

– Posle više nedelja pritisaka na srpski narod na KiM, želim da obavestim građane Srbije da su danas uhapšeni predstavnici Srpske liste jer su dozvolili dvojici ljudi da glasaju sa srpskim ličnim kartama, iako su imali potvrde da su zatražili dokumente tzv. privremenih prištinskih institucija. Sve je učinjeno da se uništi Srpska lista, da se nađu Srbi podobni ne da rade za interese srpskog naroda, već Haradinaja i ostalih. Izborni rezultati su i za mene neočekivani – rekao je Vučić.

– Ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer je ostvarena u najtežim uslovima – dodao je on!

98,7 odsto Srpskih glasova u severnoj Mitrovici dobila je Srpska lista, saopštio je Vučić.

I u svim ostalim mestima je SL dobila više od 90 odsto glasova, napomenuo je on.

– Srbi su pokazali ogromnu zrelost, ujedinili se kad je bilo najpotrebnije. Odbranili su se od nestanka i imaće snažno političko predstavljanje u kosovskom parlamentu. Sem jedinstva srpskog naroda, važno je da su videli da neko vodi računa o njima. Srbi su hteli da pokažu svoju ljubav prema Srbiji i to niko Srbima ne sme, ne može i neće da oduzme. Srbi samo žele da sačuvaju svoje srpsko prezime. Još jednom hvala svim Srbima na velikoj pobedi – rekao je Vučić!

Predsednik Srbije je rekao da očekuje da će tzv. vlada biti formirana tek u decembru i da se nada da će biti razuma da ukinu takse na srpsku robu. 

– Za sada vodi DSK Osmanija i Mustafe, Samoopredeljenje je drugoplasirano, ali očekujem da oni iz inostranstva dobiju puno glasova, tako da ne bih isključio mogućnost da završe na prvom mestu. To bi bila velika radost za neke od srpskih političara koji su podržavli tu partiju koja u svom programu ima stvaranje velike Albanije. Za mene nije – rekao je Vučić na konferenciji za novinare po završetku izbora na KiM.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako vidi rezultate albanskih partija, budući da od toga zavisi nastavak dijaloga.

Vučić je istakao da je za njega važno da može da razgovara sa legitimnim predstavnikom Albanaca.

– Bićemo spremni da razgovaramo sa legitimnim predstavnicima Albanca, ma ko to da je, nismo mi ti koji ćemo da ih biramo, nisam ja puštao Aljbina Kurtija iz zatvora nego DOS, nisam ja sarađivao sa njim nego neki drugi , ali naše je da razgovaramo sa njima i to će biti veoma teški razgovori. Nema tu velike filozofije, ne očekujte da će biti lako za nas, ali neće biti jednostavno ni za njih, ali u tome i jeste smisao pregovora- da razgovarate i da pokušate da nađete kompromisno rešenje – istakao je Vučić.

U svakom slučaju, istakao je on, danas mi imamo puni legitimitet , i srpski narod je nedvosmisleno rekao ko su ti koji zastupaju njegove interese.

Vučić je najavio i da će posetiti Kosovo i Metohiju, te da se nada da to više neće biti teritorija koja je zabranjena za srpske predstavnike!

Prema poslednjim informacijama, najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Prva izlazna anketa, koju je organizovao Klan Kosova, pokazuje da će pokret Samoopredeljenje (Aljbin Kurti) i Demokratski savez Kosova (Isa Mustafa) dobiti oko 30 odsto glasova, Demokratska partija Kosova (Hašim Tači) 22 odsto, a koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije (Ramuš Haradinaj i Agim Čeku) 10 odsto.  

Izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborima je 43,5 odsto, objavila je tzv. Centralna izborna komisija. 

Aleksandar Vučić

Tanjug/​Dragan Kujundžić

Kandidat za “premijera” ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za novinare da je izborni proces protekao pravilno i bez većih problema.

On je dodao da su građani pokazali političku zrelost.

– Potvrđeno je da je mandat siguran kada se vrati narodu, naročito u trenucima političkih pritisaka – kazao je Haradinaj koji je do sada bio na funkciji premijera tzv. Kosova.

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 19 časova, prema preliminarnim podacima tzv. Centralne izborne komisije u Prištini, prikupljenih sa 92 odsto biračkih mesta, izašlo je 49,7 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 19 sati 9.654 birača, odnosno 43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio tzv. CIK, u Leposaviću je glasalo 7.846 građana (46,84 odsto), u Zvečanu 4.755 (51,63 odsto), u Zubinom Potoku 4.624 (57,31 odsto).

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlasnost je bila 49,98 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 8.563 birača (44,82 odsto), u Štrpcu 4.435 (54,13 odsto), Partešu 2.215 (45,96 odsto), Klokotu 1.998 (51,91 odsto), Ranilugu 2.892 (51,2 odsto) i Novom Brdu 5.058 birača (51,86 odsto).

Tzv. CIK je objavio da je, do 19 sati, na celom Kosovu i Metohiji na izbore izašlo 784.133 biraca, odnosno 44,12 odsto birača.

Preuzeto: Srbija Danas