WhatsApp vas “ograničava” u komunikaciji? Ove aplikacije mogu vam poslužiti kao odlična alternativa

Jednu od njih je čak i Evropska unija svojim zaposlenima naložila da koriste…

U cilju borbe protiv širenja lažnih vesti o korona virusa i globalnoj pandemiji, popularna aplikacija WhatsApp nedavno je uvela ograničenje za prosleđivanje poruka “koje budu ocenjene kao često deljene u jednom navratu”. Takve poruke sada mogu da se šalju/prosleđuju samo jednom kontaktu.

Inače, pod “često deljenim porukama” WhatsApp podrazumeva poruke koje prethodno već pet puta bile prosleđene. Takve poruke se tretiraju kao “manje lične poruke”, odnosno one koje mogu da da doprinesu širenju lažnih vesti i dezinformacija.

WhatsApp je definitivno jedna od najviše korišćenih aplikacija za komuniciranje na svetu, kako među “običnim”, tako i među poslovnim korisnicima, pa čak i među državnim zvaničnicima. Tokom nedavnih pregovora o Bregzitu, zvaničnici zemalja EU toliko su, u međusobnoj komunikaciji, koristili aplikaciju da je čak u okviru Evropske komisije skovan termin “WhatsApp diplomatija”. Zbog sve češćih bezbednosnih propusta, međutim, EK je “WhatsApp diplomatama” naložila da umesto WhatsApp-a počnu da korisnte drugu aplikaciju – Signal.

Signal

Za razliku od većine ostalih “mesindžer” aplikacija, iza kojih stoje velike kompanije, Signal je razvijen od strane tima stručnjaka za zaštitu ličnih podataka i sajber bezbednost (do kojih je jedna bio onivač WhatsApp-a). To je jedan od razloga zbog koga su metapodaci poruka (pošiljalac, primalaci i vreme slanja) skriveni za bilo koga osim one koji komuniciraju.

Aplikacija koju je poznati američki dojavljivač Edvard Snouden okarakterisao kao svoju omiljenu, omogućava masovno prosleđivanje poruka i grupni čet, u kome zvanično ne postoji ograničenje broja učesnika. Jedino se ponekada događa da, usled prevelikog broja učesnika, aplikcaija upozorava na mogućnost sporije isporuke poruka.

Velika mana signala je veličina fajla koji se može slati, a koji iznosi samo 300kb. Zbog toga se kod ove aplikacije preporučuje skladištenje fajlova na drugim lokacijama, pa zatim deljenje linka putem aplikacije.

Viber

Sa oko milijardu korisnika širom sveta, Viber predstavlja jednu od globalno najpopularnijih aplikacija za komuniciranje (iako nije toliko popularna u zemljama EU i SAD). Kao i Signal, Viber poseduje sličnu vrstu enkripcije (end-to-end) kod slanja poruka i govornih (VoIP) poziva, ali i kada je slanje fotografija i video zapisa u pitanju.

Korisnik može da šalje tekstualne poruke, fotografije i video snimke drugim pojedinačnim korisnicima ili grupama bilo kojeg broja članova. Kada je veličina fajla koji može biti poslat u pitanju ona je ograničena na 200MB.

Telegram

Još jedna od aplikacija koja se javlja kao moguća alternativa WhatsApp-u je Telegram, poznat po visokom stepenu zaštite provatnosti svojih korisnika, kao i po tome što su njegovi vlasnici odbili da ključeve za enkripciju poruka učine dostupnim ruskim vlastima.

Tajna prepiska (Secrets Chats) između korisnika Telegrama zaštićena je na uređajima korisnika i samo na njima se može i videti, pa ukoliko bi se neko u aplikaciju ulogovao sa trećeg uređaja ne bi mogao da vidi poruke koje su označene kao “Secrets Chats” bez obzira na to što je u pitanju njegov profil.

Kada su grupne poruke u pitanju, Telegram podržava grupe do čak 200.000 članova. Takođe, moguće je slati poruke i putem “kanala”, koji mogu biti javni, putem kojih je takođe moguće slati poruke veoma velikom broju ljudi odjednom, ili privatni.

Nezavisno od toga da li je u pitanju grupna ili čet između dva korisnika aplikacije, Telegram je prilično “darežljiv” kada je slanje podataka u pitanju, i korisnicima dozvoljava slanje fajlova od veličine od čak 1,5GB.

Foto: Pixabay/nastya_gepp

Sve tri aplikcije, uz određene razlike, važe za pouzdane kada je bezbednost podataka korisnika u pitanju. Pošiljalac kod sve tri ima i mogućnost podešvanja “samouništavanja”, odnosno brisanja poruke iz telefona primaoca, posle nekog vremena. Ono što bi u zaključku još trebalo pomenuti je da su Signal i Telegram projekti otvorenog koda koji korisnicima, što je možda i najvažnije, ne prikazuju reklame.

Alternative postoje – izbor je na vama!

(Telegraf.rs/MBJ)