Za razvoj seoskog turizma do tri miliona dinara – Novi pravilnik propisuje uslove za podsticaje

Ministarstvo poljoprivrede Srbije donelo je Pravilnik kojim se utvrđuju uslovi za dobijanje podsticaja vrednih do tri miliona dinara za razvoj ruralnog turizma i starih umetničkih zanata.
Podsticaji će biti dodeljivani preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, na osnovu godišnjeg konkursa. Ruralna područja u Srbiji su sva naseljena mesta čija je naseljenost manja od 150 stanovnika po kvadratnom kilometru, navodi se u Pravilniku o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima.
Kao investicije u razvoj ruralnog turizma navode se izgradnja, dogradnja, adaptacija, investiciono i tekuće održavanje objekata, kao i nabavka opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u autentičnim ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.
U sektoru starih i umetničkih zanata prihvatljive su, kako se navodi, investicije i ulaganja u nabavku opreme i alata za zanate.
Pravo na podsticaje imaju fizička lica – nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, kao i preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.
Foto: Shutterstock
Preuzeto: eKapija