Začini blagoslov za organizam

Začini su nekad bili skuplji od zlata. Mogli su da ih nabave samo veoma bogati. Potraga za začinima bila je takođe jedan od motiva da se umesto karavanskog pronađe plovni put za Indiju, kako bi se oni lakše dobavljali, pa je greškom otkrivena – Amerika. Danas začine možemo da kupimo u svakoj samousluzi i uzimamo ih zdravo za gotovo. Ali, znamo li koliko su oni korisni po zdravlje…?

Hranu možete začiniti tako da poboljšajte zdravlje. Evo nekoliko saveta kako da izaberete pravi začin za svoj zdravstveni problem, kao i razlozi zašto treba da se konsultujete sa lekarom ako konzumirate određene začine. Imate po jedan jednostavan recept za sedam zdravih začina, pa uživajte!

Cimet
Snižava šećer u krvi, trigliceride, LDL (loš) i ukupan holesterol kod ljudi sa dijabetesom tip 2. Uzimajte od ¼ do ½ kašičice cimeta dva puta dnevno.

Recept: zamočite maline, jagode, kupine ili banane u pavlaku sa malim procentom masti, umeštajte 1 kašičicu cimeta i ¼ šolje žutog šećera.

Kurkuma
Sadrži kurkumin, koji sprečava rast ćelija raka. “Trebalo bi dnevno uneti 500-800mg”, kaže dr Bharat Agarval, profesor medicinskog fakulteta Univerziteta Teksas, stručnjak za kancer. Takođe, kurkuma se koristi i kao izvanredan lek za lečenje (zaceljivanje) rana.

Recept: ako volite indijsku kuhinju, dodajte ¼ kašičice kurkume u vodu u kojoj kuvate 1 šolju pirinča.

Ruzmarin
Stopira mutacije gena koji mogu da uzrokuju rak, može da pomogne u prevenciji oštećenja krvnih sudova koje povećava rizik od srčanog udara.

Recept: izmešajte 2 kašičice listova ruzmarina sa 2 kašičice soli i ½ kašičice listova majčine dušice i ovom mešavinom istrljajte pile pre nego što ga stavite u rernu da se peče.

Beli luk
Uništava ćelije raka, može da poremeti metabolizam ćelija tumora. “Istraživanja pokazuju da 1-2 čena belog luka nedeljno štite od raka”, kaže dr Karen Kolins, nutricionista, savetnik Američkog instituta za istraživanje raka.

Recept: ostavite beli luk da 10-15 minuta odstoji nakon što ste ga iseckali, pre kuvanja, tako da se razviju aktivne zaštitne fitohemikalije. Kratko propržite beli luk na niskoj temperaturi i pomešajte ga sa testeninom, alevom paprikom i parmezanom.

Aleva paprika
Sadrži kapsaicin čija antiinflamatorna i antioksidativna svojstva mogu da snize rizik od raka (kapsaicin se nalazi i u ljutim papričicama). Ne postoji posebna doza koja se preporučuje, ali umereno konzumiranje je najbolje. 

Recept: pomešajte 1 ½ kašičicu aleve paprike, ½ kašičice mlevene majčine dušice i ½ kašičice crvenog bibera i pospite preko kokica.

Đumbir
Može da smanji mučninu koja nastaje tokom vožnje i muku uopšte; takođe smanjuje bol i otoke kod osoba koje pate od artritisa. Đumbir ubrzava i metabolizam. U istraživanjima je pacijentima davano 500-2000mg đumbira u prahu (četvrtina svežeg korena đumbira sadrži oko 1000mg). Više od 6000mg može da iritira želudac. Đumbir takođe sprečava zgrušavanje krvi, pa ako bi trebalo da se podvrgnete operaciji ili uzimate određene vrste lekova (aspirin, na primer) pre korišćenja đumbira konsultujte se sa svojim lekarom.

Recept: protiv mučnine – uzmite jedan ili dva komada ušećerenog ili kandiranog đumbira. Možete dodati i ¼ kašičice đumbira u prahu u povrće (šargarepa, krompir), kao u sveže voće (posebno se dobro slaže sa breskvom).

Origano
Istraživanja pokazuju da origano ima najveću antioksidativnu aktivnost od 27 svežih začina koji se uobičajeno koriste u ishrani.

Recept: začinite paradajz supu tako što ćete dodati ¾ kašičice origana. Dodajte ½ kašičice origana na 2 šolje paste ili sosa za picu. Umesto 1 kašičice suvog origana stavite 2 kašičice svežeg.

Preuzeto: Zdravahrana.com