Začini snižavaju šećer

Povišeni nivoi šećera, predijabetička stanja i dijabetes postaju sve češća pojava u savremenom svetu. Zbog toga, dobro je znati da postoje tri široko dostupna začina koja, dokazano, pomažu kontroli nivoa šećera u krvi.

Kurkuma. Skorašnje ispitivanje dejstva kurkume, na Medicinskom fakultetu Harbin u Kini (2012), uključilo je pacijente obolele od dijabetesa tip II. Pacijenti su tokom tri meseca uzimali 300 mg kurkume dnevno. Konstatovano je da je kod svih došlo do značajnih smanjenja nivoa glukoze u krvi, do smanjenja rezistencije na insulin, i do smanjenja hemoglobina A1 C (dijabetes marker) u odnosu na kontrolnu grupu ispitanika koja je uzimala placebo lek. Ove rezultate istraživači pripisuju aktivnoj supstanci iz ovog začina, po imenu kurkumin. Kurkumin je prirodni antioksiidans i antiinflamatorno (protivupalno) sredstvo. To je upravo ona supstanca koja kurkumi daje njenu karakterističnu narandžasto-žutu boju. Osim pomenutog, kurkumin ima još brojna povoljna dejstva na zdravlje.
Kurkuma se tradicionalno dodaje kao začin jelima od pirinča i povrća (indijski kari), a u zapadnoj ishrani u poslednje vreme sve češće se dodaje salatama, pečenom povrću i supama. Ako nameravate da uključite kurkumu u svakodnevni jelovnik, možete je uzimati i naprosto razmućenu u vodi, ili u mleku, ili u jabukovom sirćetu. Posebno je dobro ako se razmuti u kokosovoj vodi, koja ima veoma sličan sastav krvnoj plazmi, pa tako pomaže da aktivni sastojci kurkume dospeju do ćelija. (Kokosova voda se donedavno mogla nabaviti u bolje snabdevenim supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane.)
 

Ljuta papričica. Kako pokazuju rezultati proučavanja objavljenog 2006. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, nakon što su ispitanici pojeli obrok koji je sadržao ljutu papričicu, otprilike 20 minuta do 2 sata posle obroka kod njih je došlo do značajnog smanjenja glukoze u krvi. Šta više, zabeležen je i primetan pad nivoa insulina u krvi, posebno kod onih koji su već 30 dana pre ovog testiranja konzumirali obroke koji su sadržali ljutu papričicu. Ovi rezultati su naveli istraživače da zaključe da ljuta papričica poboljšava osetljivost ćelija na insulin, što tokom vremena dovodi do sniženja nivoa šećera u krvi.
Papričice možemo da jedemo sveže, što je verovatno i najbolje, jer su bogate vitaminom C. I aleva (sušena i mlevena) paprika takođe sadrži sve aktivne sastojke kao i sveža. Neka kasnije proučavanja su sugerisala da je upravo supstanca koja paprikama daje ljutinu – kapsaicin – onaj sastojak koji dovodi do smanjenja nivoa šećera u krvi.

Origano. Prema proučavanju, objavljenom u časopisu Journal of Natural Medicine, glukozidi koje sadrži oregano mogu da pomognu da se snize nivoi šećera u krvi. Ovo istraživanje je samo potvrdilo rezultate jednog prethodnog, obaljcenog na životinjama, a objavljenog u časopisu Journal of Ethnopharmacology. To istraživanje je utvrdilo da je kod eksperimentalnih pacova došlo do “značajnog sniženja” nivoa glukoze u krvi nakon što im je dužeg vremen u hranu dodavan ekstrakt origana.
Origano je uobičajeni začin za pizzu, koji joj daje njen karakterističan miris. Sušeni origano začin može se nabaviti maltene u svim prodavnicama. U novije vreme pojavila su se i eterična ulja od origana koja se mogu naći u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Preuzeto: Zdravahrana.com