fbpx
10°C
Clear sky

Zadatak nam je da održimo mir! Ruska i kineska mornarica organizuju zajedničke taktičke vežbe na Pacifiku

Brod

Ruska i kineska mornarica sprovode zajedničke patrole u Tihom okeanu, saopštilo je u četvrtak rusko ministartsvo obrane navodeći da se tako produbljuju vojne i diplomatske veze između Moskve i Pekinga.

U saopštenju se dodaje da posade obe strane sprovode zajedničke taktičke vežbe koje uključuju artiljeriju i helikoptere.

‘‘Zadatak spomenutih patrola je da se ojača pomorsku saradnju između Rusije i Kine, održi mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala kao i zaštita pomorskih ekonomskih objekata dve države‘‘, dodaje se u saopštenju objavljenom na Telegramu.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće danas sa kineskim liderom Si Đinpingom u Uzbekistanu o situaciji u Ukrajini i na Tajvanu.

Osnaživanje partnerstva ‘‘bez ograničenja‘‘ između rastuće supersile Kine i Rusije, zemlje bogate prirodnim resursima, predstavlja geopolitički razvoj događaja na koji zapadne sile ne gledaju sa odobravanjem.

Ruski i kineski ratni brodovi svoje prve zajedničke patrole izveli su oktobru prošle godine u zapadnom Pacifiku što u Japanu nije prošlo neprimećeno.

Tagovi:
Pročitajte još: