Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu posetio KUD Staniša Stošić

Zahvaljujući kulturno-umetničkim društvima, institucijama i udruženjima građana, duh Bore Stankovića i dalje živi u Karavukovu. To je posebno impresioniralo zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Nebojšu Kuzmanovića i pomoćnika sekretara za javno informisanje Đorđa Vukmirovića, prilikom nedavne posete Kulturno-umetničkom društvu “Staniša Stošić” iz Karavukova, kao i činjenica koliko lepote i kvaliteta života postoji u malim vojvođanskim mestima, poput Karavukova.

Kroz svoje amatersko stvaralaštvo, sa puno entuzijazma i posvećenosti, Kulturno-umetničko društvo “Staniša Stošić” punih šest godina neguje i čuva kulturnu baštinu vranjanskog kraja, odakle je u ovaj deo bačke ravnice koloniziran većinski živalj Karavukova.

Iako u malim i neadekvatnim prostorijama Omladinskog doma održavaju probe i pripremaju se za nastupe, njihova želja da sačuvaju od zaborava sve ono što se može sačuvati je vidna. Već četiri godine su organizatori festivala “Karavukovo-malo Vranje” i redovni su učesnici domaćih smotri folklora i brojnih manifestacija, što samo potvrđuje koliko je amaterizam značajan za očuvanje tradicije i kulturni život mesta.

Sa ovim i drugim aktivnostima, kao i uslovima u kojima rade, goste iz pokrajinske administracije je upoznao predsednik KUD-a Dejan Mitić, istakavši da je najveći problem članova tog društva nedostatak odgovarajućeg prostora za svakodnevni rad i javne nastupe, pošto je seoski Dom kulture u lošem stanju i neophodna mu je temeljna rekonstrukcija.

Poslednjih meseci Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama pokušava da nametne jednu novu kulturnu politiku i jedan novi odnos prema radu. U tom cilju članovi uprave Sekretarijata obilaze mesta u Vojvodini kako bi napravili analizu stanja – šta postoji u kulturi, koji su problemi i kako nadležni Sekretarijat tu može pomoći, rekao je za Radio Odžake Nebojša Kuzmanović i dodao:

– Po meni je veoma važna stvar da se napravi jedna takva analiza. Zato je najbolje doći među ljude, odnosno napraviti živi kontakt. Priče preko izveštaja, analiza, knjiga.., sve je to dobro, ali nije dovoljno. Tek kada dođete i vidite koliko ovde kod vas ima života, čovek je prosto fasciniran i shvati da je ovo početni stav da moramo pomagati ljude i kulturu u malim mestima. Moj utisak je jako lep i nadam se da ćemo kroz razgovor koji smo imali sa omladinom, rukovodiocima mesta i pokrajinskim poslanikom, naći najbolji način da pomognemo.

Kuzmanović je rekao da ova poseta inicira jedan dalji sistematski odnos prema problemima koji se mogu zajedno rešavati, što je od velike važnosti ne samo za KUD “Staniša Stošić”, već i za drugo aktivno društvo “Bora Stanković”. Istovremeno je ocenio da Karavukovo ima decu, omladinu i ljude i da im samo treba još malo energije, te da je na Sekretarijatu da pomogne i da zajedno naprave dobru sinergiju kako bi postojeće stanje pokrenuli na bolje.

– Kada mi kažemo pomogli smo vam da nešto stvorite, veću radost osećamo mi koji smo pomogli, nego vi koji ste dobili neka sredstva. Nisu to naše pare pa da se tu nešto dičimo, ali smo srećni kada vidimo da nekome pomognemo, pa on sa tim parama nešto dobro uradi. Onda mi sa ponosom kažemo – takav treba imati odnos prema konkursima i finansiranjem kulture. Sve će proći, samo dobra dela treba sačuvati – zaključio je na kraju posete Karavukovu zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Nebojša Kuzmanović.

Izvor: Radio Odžaci