Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto deca najviše vole tobogane na igralištima? Ništa nije tako zabavno ali evo zašto je i korisno

Deca na toboganu

Deca vole uzbuđenje i zabavu. Ako razmišljate da postavite tobogan za igralište čak iu svom dvorištu, isplatiće vam se. Budući da žele da istražuju svoju okolinu, tobogani im pružaju neverovatnu priliku da postignu najzabavnije uzbuđenje. Imajući na umu bezbednosne mere i smernice i nadgledajući decu dok se igraju oko tobogana, obezbeđujete da vaše dete zaista doživi uzbudljiv nalet adrenalina bez straha od bilo kakve veće povrede. Odbiti im da se igraju na toboganima, znači uskratiti im neverovatno iskustvo.

Ako pitate bilo koje dete koja je njihova omiljena oprema sa igrališta, uglavnom ćete dobiti isti odgovor ‘veliki i brzi tobogan’.

Hajde da objasnimo neke glavne prednosti tobogana.

Povećava samopouzdanje i istraživanje

Iako je aktivnost spuštanja niz tobogan zabavna i uzbudljiva za decu, ona takođe zahteva značajno samopouzdanje. Da bi se deca penjala na visinu preko stepenica i brzo spuštala dole, treba da za to imaju smelosti. To je ogroman podsticaj za malu decu kada se suoče sa izazovima visokog tobogana. Naravno tu je divan osećaj pobede kada uspeju pa se još brzo i tako uzbudljivo bezbedno spuste.

Jača ravnotežu i koordinaciju

Kada se dete penje po toboganu i nakon toga se efikasno kreće niz tobogan, ono uči važne veštine ravnoteže i koordinacije. Ta aktivnost dodatno pomaže u poboljšanju prostornog i motoričkog razvoja, jer mališani moraju na vreme da odrede priliku za spuštanje i kada da spuste noge kada stignu do kraja kliznog panela.

Podstiče decu na fizičku aktivnost

Tobogani su neverovatno primamljivi za decu i teraju ih da ponavljaju spuštanje. Pošto je za penjanje, klizanje i ponavljanje potrebno dosta fizičkog napora, oni praktikuju pristojnu količinu fizičke aktivnosti kroz to. Moraju da koriste i gornji i donji deo tela da bi se popeli i dohvatili prečke merdevina tobogana. Ova pojava je ekvivalentna kardiovaskularnoj vežbi i pomaže u poboljšanju razvoja mišića.

Razvija saosećanje i strpljenje

Mora da ste primetili kako tobogani postaju centralna tačka igrališta sa puno dece oko njega. Svako dete stalno želi da koristi tobogan jer je to tako zabavno. Ne mogu svi da ga koriste odjednom, tako da deca moraju donekle da obuzdaju svoje želje da se samo oni spuštaju. Ta pojava neguje značajne društvene veštine kao što su saradnja, strpljenje, deljenje i učenj empatije i saosećanja za tuđe sposobnosti i fizičke kapacitete.

Tagovi:
Pročitajte još: