Završna konferencija projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja”

Završna  konferencija Projekta „Podrška razvoju obrazovanja i zapošljavanja” održana je juče  u šabačkom Centru za stručno usavršavanje.  I ime Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj  opštine Kula na konferenciji je govorila Dragana Žekić Šukara,  a skupu je  je prisustvovala i Jelena Pavkov,  pomoćnica predsednika opštine Kula.

Dragana Žekić Šukara  je na panelu o civilnom i privatnom sektoru i saradnji sa  ostalim relevantnim subjekata u ovoj oblasti, istakla da opština Kula ima višegodišnju uspešnu saradnju sa Novosadskim humanitarnim centrom i austrijskom organizacijom  Volkshilfe Solidarität, a u okviru SEED programa. Ona kaže da je Opština Kula preuzela primere  dobre prakse iz Šapca, Apatina Surdulice i Vladičinog  Hana, a koje treba da doprinesu kreiranju novih aktivnih mera na tržištu rada i stvaranju boljih uslova za zapošljavanje.

Pored pružanja pomoći kroz grantove preduzetnicima i podršci STŠ „Mihajlo Pupin“ kroz nabavku opreme, formiran je Savet za privredu, a u planu je izrada  Akcionog plana zapošljavanja  i  formiranje Lokalnog partnerstva za zapošljavanje opštine Kula, koji treba da okupi sve važne činioce iz ove oblasti.

Projekat je imao za cilj promociju zapošljavanja i samozapošljavanja žena i mladih kroz podsticanje saradnje lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Predstavljanju rezultata trogodišnjeg projekta, koji je finansirala Austrijska razvojna agencija ADA, uz partnerstvo sa organizacijom Volkshilfe Solidaritet, prisustvovali su predstavnici partnera i učesnika projekta, kao i brojni gosti, među kojima predstavnica austrijske ambasade u Srbiji, Sabine Krojzenbruner.

Ukupna vrednost trogodišnjeg projekta je 1,2 miliona evra. Projekat je počeo u januaru 2017.  a završava se u decembru 2019. godine.