Zdrav smuti od šargarepe

Šargarepa obezbeđuje našem organizmu veliku količinu hranljivih materija, od kojih je svaka izuzetno dobra za naše zdravlje. Poznata je po bogatstvu beta-karotina (provitamina A).

Sadrži prirodne šećere i biljne belančevine (u 100 g sadrži 7,6 g ugljenih hidrata, 0,6 g belančevina, 0, 3 g masti). Dobar je izvor dijetnih biljnih vlakana. Što se vitamina tiče, pre svega, poznata je po bogatstvu beta-karotina (provitamina A), koji se u telu konvertuje u vitamin A, zatim sadrži dosta vitamina K, vitamina C, vitamina E, a posebno je dobar izvor vitamina B1, B2, B6, kao i vitamina K i kalijuma. Sadrži još i mangan, fluor i fosfor; potom su tu gvožđe, cink i bakar, zatim antikancerogeni selen i kalcijum. 

Tradicionalna medicina smatra da konzumiranje šargarepe veoma povoljno utiče na slezinu i želudac. Veruje se da može ublažiti simptome kokošijeg slepila, upornog kašlja i kijavice, kao i nadimanja želuca i creva. 
Novija istraživanja ukazuju da konzumiranje šargarepe može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i mnogih vrsta raka. Materija kalijum-sukcinat koju šargarepa sadrži ima antihipertenzivna svojstva.
Supa od šargarepe je popularan domaći lek protiv proliva. Šargarepe su veoma dobra namirnica za zdravlje kože, za kosu, i za zdravlje kostiju. Istovremeno, pomažu čišćenju tela.

Sveže ceđeni sok od šargarepe izvrstan je okrepljujući i energetski napitak. Poznato je da ima preventivno dejstvo od raznih infekcija. Smuti od šargarepe je jedan od načina na koji možete, na zdrav način, započeti vaš dan. 
Sastojci:

  • pomorandža
  • banana
  • šargarepa
  • 250 ml vode/jogurta/mleka
  • 1 kašičica meda

Sve sastojke prvo pripremiti. Šargarepu očistiti, oprati i iseći na sitnije komadiće. Pomorandžu oljuštiti i iseći na manje kockice. Bananu oljuštiti i iseći na manje komade. Sve sastojke staviti u blender. Zatim, sipati u čaše i poslužiti odmah za doručak ili kao, jutarnju užinu.

 

 

Piše: Vanja