Zdravi fermentisani beli luk

Svež beli luk je nesumnjivo zdrav, mada mnoge odbija njegov neprijatan miris. Srećom, tu je fermentisani beli luk. Blažeg je ukusa i mirisa, a dodatno povoljno deluje na crevnu floru.

Veoma ga je lako napraviti. Trebaju vam samo voda i so ili kvalitetno jabukovo sirće, svež beli luk i malo strpljenja.  Evo kako se pravi fermentisani beli luk.
Postoje dva metoda. Za fermentaciju se može koristiti voda i so ili jabukovo sirće. Jabukovo sirće je bolje, jer dodaje i prebiotički efekat, koji pomaže rast dobre crevne flore. 
Sastojci: 5-6 glavice belog luka, raso (pola litra vode + kašika morske soli) ili pola litra jabukovog sirćeta. Po želji, možete dodati neke začine koje volite (ruzmarin, nanu i sl) kako biste poboljšali miris i ukus.
Priprema: oljuštite luk, ali pazite da čenovi ostanu neoštećeni. Nemojte da ih mrvite ili seckate, jer će to dovesti do otpuštanja alicina, koji je glavna lekovita komponenta belog luka. Ubacite čenove belog luka u teglu koja može da se zatvori. Naspite slanu vodu ili jabukovo sirće koliko da prekrije beli luk. Zatvorite teglu i ostavite na sobnoj temperaturi minimum 2-3 nedelje. Što duže stoji, to će jače biti. Prvih dana povremeno otklopite teglu kako bi se smanjio pritisak gasova nastalih usled fermentacije. Nakon 2-3 nedelje ostavite teglu u frižider, kako bi se zaustavila fermentacija. Dužina fermentacije zavisi od temperature. Što je toplije vreme, to će se brže odvijati. Fermentisani beli luk se može dodati u razna jela. Odličan je za prelive za salatu, supe, dinstana jela. A može se jesti i presan. 
Napomena: čak i ako luk tokom fermentacije dobije zelenkasto-plavkastu nijansu, i dalje je sasvim pogodan za jelo.

Dobrobiti belog luka, ukratko
Pomaže protiv prehlada. Istraživanje objavljsno u časopisu Advances In Therapy utvrdilo je da beli luk smanjuje trajanje prehlade za 63 %, tako da je kod 70% ispitanika koji su su prehladili a koristili beli luk trajanje bilo smanjeno sa 5 dana na dan i po. 
Snižava krvni pritisak. Prema jednom istraćivanju objavljenom u časopisu Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, zreli beli luk je u sniženju krvnog pritiska bio efikasan isto kao atenolol, često prepisivani lek protiv hipertenzije. 
Dobar za srce. Dokazano je da beli luk snižava nivoe holesterola i rastvara krvne ugruške, čime smanjuje rizik od zapušenja arterija i srčanog napada. 
Poboljšava zdravlje kostiju. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research, kaže da beli luk sadrži cink, mangan, vitamin B6, vitamin C i enzime koji potpomažu formiranje kostiju i vezivnog tkiva, metabolizam kostiju, kao i apsorpciju kalcijuma. 
A povrh svega toga, fermentisani beli luk će dodati veliku količinu korisnih crevnih bakterija koje će nesumnjivo doprineti ne samo zdravlju organa za varenje, već i opštem zdravlju. 
Naravno, to nije sve, ali bilo bi dugo nabrajati sve koristi od belog luka…

Preuzeto: Zdravahrana.com