Zdravko Šotra i United media snimaju seriju o Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića

Proslavljeni reditelj podseća na činjenicu da danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a da on u Beogradu nema ni ulicu sa svojim imenom.

Kompanija United Media potpisala je ekskluzivni ugovor o ekranizaciji romana “Aleksandar od Jugoslavije” autora Vuka Draškovića. Gledaoci će televizijsku seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću, za koju će scenario i režiju potpisati Zdravko Šotra, imati prilike da gledaju na televiziji NOVA S.

– Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog projekta i prilike da zajedno stvorimo seriju koja će gledaocima približiti lik Aleksandra Karađorđevića, narodu poznatog kao kralja ujedinitelja. Vuk Drašković nas u svom romanu na jedan impresivan način upoznaje sa njegovim likom, razmišljanjima o državi, uređenju, građanima i njihovoj ulozi – kaže izvršna direktorka United Media kompanije Aleksandra Subotić.

Ona je dodala da se posledice sprovođenja  njegovih ideja odražavaju i danas na naše živote.

– Sa druge strane, ime Zdravka Šotre je u domaćoj kinematografiji sinonim za kvalitet i izuzetno mi je drago što je pristao da radi scenario i režira ovu prvu seriju o kralju Aleksandru Karađorđeviću – ističe Aleksandra Subotić.

Zdravko Šotra naglašava da je ovaj odlični roman Vuka Draškovića inspirativan za filmsku adaptaciju.

Vuk Draskovic knjiga

Foto: United Media

– Aleksandar je sa 24 godine vrhovni komandant srpske vojske u pobedonosnim Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu u kojem je zadivio svet sjajnim pobedama. Njemu je sudbina namenila veoma složenu istorijsku ulogu – da ostvari davnašnje težnje južnih Slovena, da ih ujedini u novu državu Jugoslaviju. To se kosilo sa interesima mnogih, ne samo u zemlji. Oko Musolinija se okupljaju svi koji Aleksandru rade o glavi. U Marselju, 1934. godine, dok desetine hiljada Francuza frenetično dočekuje slavnog ratnog saveznika, ubica iz bugarskog VMRO ispaljuje smrtonosne hice. Aleksandar gine kao prva žrtva fašizma u Evropi -kaže Šotra.

Proslavljeni reditelj podseća na činjenicu da danas na jednom pariskom trgu stoji spomenik Aleksandru Karađorđeviću, a da on u Beogradu nema ni ulicu sa svojim imenom.

– Ovaj projekat želi da ispravi bar deo te nepravde – dodaje Šotra.

United Media se pozicionirala kao lider u produkciji domaćih, originalnih visokobudžetnih serija.

Ranije ove godine potpisan je ugovor o ekranizaciji dela Dobrice Ćosića “Vreme smrti” i “Vreme zla” i rad na ovim projektima je u toku. Od septembra će na kanalu NOVA S početi da se emituje nova serija “Ujka-novi horizonti” Srđe Anđelića a mesec dana kasnije biće premijera druge sezone “Senki nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića.

U produkciji United Media snima se i četvrta sezone hit serije “Ubice mog oca”, ali i nova sezona “Žigosanih u reketu”.

Televiziju NOVA S gledaoci mogu pratiti preko SBB mreže, Total TV-a, Beogrida, D3i ali i EON platforme.

(Telegraf.rs/N1)